De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up Auar willen samen houten modulaire woonunits gaan bouwen die door robots worden geproduceerd. Er is een eerste succesvolle test uitgevoerd.
Nu wordt voor de robot-bouw in de vestiging van bouwbedrijf Vandenbussche in Aalter (b) een gespecialiseerde afdeling of ‘microfabriek’ opgericht. ‘Robotica en AI zullen de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Ze vormen het antwoord op de uitdagingen waar we voor staan’, stelt Kristof Defruyt van Vandenbussche vol vertrouwen.
Hij wil in 2024 de eerste woningen produceren. ‘De mogelijkheden zijn enorm, van eengezinswoningen tot vakantieparken.’
Te weinig arbeidskrachten
De behoefte aan houten woonunits tegen een betaalbare prijs is groot, terwijl de prijzen van vastgoed de voorbije jaren fors zijn gestegen. Tegelijkertijd staat de bouwsector voor grote uitdagingen. Er zijn te weinig geschoolde arbeidskrachten om alle vacatures in te vullen en ook de inflatie van materialenprijzen speelt de sector parten.
‘Tegen 2040 moeten er 300.000 woningen in Vlaanderen bijkomen. Dat vereist een forse verhoging van de productiviteit. Wij geloven dat robotisering daar een cruciale bijdrage aan kan leveren. Alleen ontbreekt ons vandaag de kennis en technologie. Daarom gaan we nu in zee met Auar, gespecialiseerde start-up uit Londen’, aldus Defruyt.
Test met tuinhuis



In Oostduinkerke werd al een eerste testopstelling gebouwd en uitgevoerd: een tuinhuis opgetrokken uit houten units die door robots werden geproduceerd. ‘Bij de montage komen nog manuele handelingen te pas, maar ieder component, zowel van de gevels als voor de binnenafwerking, werd op voorhand door de robots geproduceerd. Dat is uniek’, gaat Kristof Defruyt verder.
Voor Vandenbussche is dit de toekomst: ‘Er is niet alleen enorme tijdswinst in de fabriek, die helpt om de kosten te drukken. Het bouwproces zelf wordt er ook een stuk transparanter op, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.