Ga naar hoofdinhoud

Rode loper uit voor nieuwe leden

De VVNH (verenigde houthandel) en NBvT (timmerindustrie) starten binnenkort speciale acties om nieuwe leden te werven. Dit is nodig in verband met de cao, het behoud van bepaalde fondsen en de financiering van het houtbelang.

Voor het algemeen verbindendverklaren van de cao voor de houthandel moet de VVNH representatief zijn. “Dat is altijd gelukt, maar de laatste tijd wel op de grens”, zo stelt de branchevereniging. “Ten minste 55% van de werknemers in onze bedrijfstak moet in dienst zijn van VVNH-leden. Als dat niet het geval is kan er wel een cao afgesloten worden, maar die is dan alleen van toepassing op VVNH-leden.”

Houtbelang

Zonder representativiteit wordt de cao niet algemeen verbindend verklaard en geldt de inhoud dus niet voor alle houthandelsbedrijven. Dat betreft zowel de arbeidsvoorwaarden-cao als de cao Fonds O.O.& A. Kan er voor de laatstgenoemde geen premieheffing meer plaatsvinden, dan komt de financiering van het houtbelang in gevaar.

‘Sociaal’ lidmaatschap

De NBvT laat weten, met een statutenwijziging, eveneens te werken aan haar representativiteit om het fonds SSWT en de cao voor de timmerindustrie te behouden. Het plan is om in de statuten een buitengewoon lidmaatschap op te nemen. Dit ‘sociaal’ lidmaatschap biedt ruimte aan organisaties die niet kunnen voldoen aan de toetredingsvoorwaarden, maar wel onder de cao vallen.

2 reacties op “Rode loper uit voor nieuwe leden

  • Mijn vader heeft 35 jaar geleden het VVNH-lidmaatschap opgezegd omdat het (toen) een vergaderclub was die zich bezighield met het wekelijks rondzenden van pakken papier bedrukt met importstatistieken van vurenhout.
    Tja, dat vonden wij beetje zinloos…
    Ik wil enerzijds best bijdragen aan CAO-onderhandelingen, maar anderzijds niet betalen voor pakken bedrukt papier. Is de VVNH nog steeds zo stoffig?

    1. Tijden veranderen, zo ook de VVNH. Wij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om een moderne vereniging neer te zetten met hart voor onze leden en de behartiging van hun belangen, zoals de CAO, en dat van hout en houtproducten (#houtnatuurlijkvannu). We vinden het dan ook sportief dat je ons aanbod om aspirant-lid te worden hebt geaccepteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer