Ga naar hoofdinhoud

Schatting biomassa van bossen

In hun nieuwe project 3D Forest combineren de universiteiten van Gent en Wageningen LiDAR-gegevens met Terrestrial Laser Scanning, om zo de biomassa van bossen beter in kaart te brengen.

Dit schrijft ENGINEERINGNET.BE. Het kwantificeren van de voorraden biomassa en koolstof in tropische bossen is nodig voor de invoering van REDD+. Dit actieplan werkt aan vermindering van de emissies door ontbossing en aantasting van bossen.

Onderzoekers van de Universiteit Gent en de Universiteit Wageningen in Nederland werken aan nieuwe methoden voor de in-situ schatting van de driedimensionale structuur en biomassa van bossen. Met behulp van inmiddels verzamelde LiDAR-gegevens, ofwel Light Detection And Ranging, zijn metingen boven het bladerdak mogelijk. Er komt nog aanvullende input dankzij het inschakelen van drones.

Via Terrestrial Laser Scanning (TLS) is het vervolgens mogelijk om gedetailleerde ‘virtuele bossen’ te maken. De combinatie van alle gegevens moet leiden tot betere schattingen van de biomassa, en in het verlengde daarvan een duurzaam beleid ten aanzien van houtkap en bosbeheer.

Foto: WUR

2 reacties op “Schatting biomassa van bossen

  • geert van dijk

    Ik hoop dat er eens een politicus wakker wordt die zich realiseert dat bomen planten misschien wel een betere manier is om CO2 in de lucht te verminderen (in plaats van draconische maatregelen met betrekking tot verkeer en energie).
    Bovendien is bomen planten beter gezien oprukkende woestijnen en/of erosie én kunnen veel mensen daarmee een bestaan creëren.

    Maar goed, ik ben maar houthandelaar…

  • Leffert Oldenkamp

    Maar die houthandelaar heeft tenminste door dat ontbossing aan de wortel staat van veel problemen die niet direct aan klimaatverandering zijn toe te schrijven. Het inzetten van moderne meetinstrumenten zal geen oplossing bieden. Daarmee worden de ogen gesloten voor het werkelijke probleem. Gezond verstand en beheerervaring zijn betere instrumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer