Ga naar hoofdinhoud

Schorsing PEFC Rusland verlengd

Het bestuur van PEFC International heeft de schorsing van het Russische National Voluntary Forest Certification System (FCR) verlengd. Het nationale systeem is nu voor onbepaalde tijd geschort.

Eerder werd al besloten dat hout afkomstig uit Rusland en Wit-Rusland voorlopig het stempel ‘conflicthout’ niet kwijtraakt. Dit betekent dat het niet mag worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten.

Op 31 december 2021 was 31.976.108 hectare bos in Rusland en 9.022.400 hectare bos in Wit-Rusland PEFC-gecertificeerd. Dit komt overeen met 12,5% van het wereldwijde totale PEFC-gecertificeerde areaal. In Rusland zijn 104 bedrijven PEFC Chain of Custody-gecertificeerd. Voor Wit-Rusland zijn er zelfs 110.

Schorsing Russische FCR

De schorsing van FCR was bedoeld om in het licht van de huidige politieke situatie een succesvolle langdurige samenwerking te behouden om met PEFC Rusland duurzaam bosbeheer in de Russische Federatie in te ondersteunen. De schorsing ging in op 11 augustus 2022 en liep aanvankelijk tot 31 december 2022. De schorsing is nu voor onbepaalde tijd, zo laat PEFC International weten.

Wat betekent dit?

Certificaten die zijn uitgegeven tegen het Russische National Voluntary Forest Certification System (FCR) worden per 11 augustus 2022 niet erkend door PEFC. Dit geldt voor zowel bosbeheer- als Chain of Custody-certificaten. Gecertificeerde organisaties mogen daarom geen PEFC-claims en het PEFC-label gebruiken en mogen materiaal niet als PEFC-gecertificeerd verkopen.

Conflicthout

Hoe zit het nu met hout uit Oekraïne? Hout afkomstig uit bezet Oekraïens gebied wordt beschouwd als ‘conflicthout’.

Hout uit de door de gekozen Oekraïense regering gecontroleerde gebieden waarvoor een PEFC DDS is aangevraagd en waarvan de DDS een verwaarloosbaar risico opleverde, mag worden gebruikt en op de markt worden gebracht.

Eén reactie op “Schorsing PEFC Rusland verlengd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer