Ga naar hoofdinhoud

Schweighofer aan de schandpaal

De Environmental Investigation Agency (EIA) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de activiteiten van houtbedrijf Schweighofer in Roemenië en de bevindingen zijn verre van positief. Volgens het rapport ‘Stealing the last forest’ vinden in de Roemeense bossen op grote schaal illegale praktijken plaats en is Schweighofer daar de grootste aanjager van.

De EIA kwam eerder dit jaar al naar buiten met een video waarin hoge medewerkers van Schweighofer zich tegenover undercover medewerkers van de milieuorganisatie bereid toonden in illegaal Roemeens hout te handelen. Sterker nog: zij spoorden de mensen die zich als bosbouwers voordeden zelfs aan nog meer illegaal hout te kappen dan zij al van plan waren. Het bedrijf ontkende deze aantijgingen en sprak van bewerkte filmbeelden die het voornoemde zouden insinueren.

 

Het Oostenrijkse Schweighofer is in Roemenië de grootste speler in de houtbranche. Van de totale jaarlijkse naaldhoutoogst van het land koopt Schweighofer zo’n 40 procent op. De video was voor de Roemeense overheid dan ook reden om onderzoek te doen op twee productielocaties en bij leveranciers van het bedrijf. Daarbij werden diverse onregelmatigheden en overtredingen aangetroffen, zoals voorraden die niet overeenstemden met wat in de administratie stond, ontbrekende documentatie en aankoopbewijzen en het ontvangen van hout zonder dit in het nationale trackingsysteem te registreren.

 

Vooralsnog heeft Schweighofer zijn FSC-certificaat na een extra audit mogen behouden; een procedure om het PEFC-certificaat te ontnemen werd wegens gebrek aan bewijs stopgezet. De vraag is wat er gebeurt nu de EIA op basis van jaren onderzoek een uitgebreid rapport over de praktijken van Schweighofer heeft gepubliceerd, en waarin de organisatie zegt te bewijzen dat het bedrijf zich op grote schaal aan illegale praktijken in de Roemeense bosbouw en houthandel schuldig heeft gemaakt. Maar liefst 50 procent van de Roemeense houtkap zou illegaal zijn, en als grootste speler op die markt zou Schweighofer daar veel mee te maken hebben. Het Wereld Natuur Fonds heeft een EUTR-klacht ingediend tegen Schweighofer en eist een volledig onderzoek naar datgene waar het bedrijf van is beschuldigd. Schweighofer zelf heeft nog niet gereageerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer