Ga naar hoofdinhoud

SKH extra alert op hout met KOMO

Door schaarste aan hout en houtproducten dreigt de kwaliteit in het gedrang te komen. Producten met KOMO-keur worden daarom door SKH scherp in de gaten gehouden. Soms resulteert dit in afkeur en schorsing.

Al jaren voert SKH controle-activiteiten uit op houten (samengestelde) producten en productie-processen. Met als doel een bepaald afgesproken kwaliteitsniveau in de markt te garanderen.

Meestal gebeurt dit vanuit de KOMO-certificatie. Tijdens hun veelal onaangekondigde productiecontroles op locatie kijken inspecteurs van SKH dan naar de vereisten van de certificatieregeling. Die zijn vastgelegd in de beoordelingsrichtlijn (BRL). Afgezien van verplichte wettelijke eisen zoals Bouwbesluit-aansluitingen, bestaan de eisen uit private afspraken tussen betrokken marktpartijen.

Optelsom

Samengestelde KOMO-gecertificeerde producten – denk aan een kozijn – vragen vaak om een uitgebreide inspectie. Zo kan het zijn dat er, naast het beoordeelde productieproces, een soort van optelsom plaatsvindt. Niet alleen van gecertificeerde gevingerlaste en gelamineerde balken, maar ook van het gebruik van gecertificeerde lijmen, beglazingskitten en de afwerking met gecertificeerde verfsystemen. De kwaliteit wordt bepaald door de som der delen. Bovendien geldt dat de zwakste schakel bepalend is.

Onder druk staan

“In tijden van houtschaarste en crises die we hebben gekend, komen bestaande toeleveringsroutes onder druk te staan”, tekent Oscar van Doorn aan, directeur van zowel SKH als SHR in Wageningen. “Alternatieven worden dan gezocht en gevonden. Dat geldt zeker in een markt waar naast gecertificeerde materialen ook andere partijen worden aangeboden. Als certificatiebedrijf hebben we geleerd van het verleden, waardoor we nu extra alert zijn op de ingangsstromen. Helaas betekent dat in sommige gevallen afkeur en schorsing.”

Aangetoonde kwaliteit

Van Doorn ziet echter ook een positieve bijwerking. “Kwaliteitsbewuste klanten vragen de bestaande toeleveringskanalen om meer gecertificeerd materiaal te produceren. Of ze zetten nieuwe kanalen onder druk om aangetoonde kwaliteit te leveren voordat een contract wordt afgesloten. Daardoor krijgen wij nu nieuwe certificeringsaanvragen. Ondanks of dankzij de schaarste komen er op termijn dus gecertificeerde partijen bij. Omdat dit op korte termijn geen soelaas biedt, blijven we extra alert op de ingangsstromen”, besluit hij.

Lees ook: KOMO voor plantagemahonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer