Ga naar hoofdinhoud

Snelle ontbossing Amazonegebied

Een Braziliaans ruimteonderzoeksbureau concludeert op basis van satellietbeelden dat de ontbossing van het Amazonewoud in een jaar met zo’n 22 procent is toegenomen. Daarmee is de wereld gekomen tot het hoogste ontbossingsniveau in 15 jaar en is de ontbossing voor het derde jaar op rij toegenomen. In concrete cijfers: Een oppervlakte van 13.235 vierkante kilometer is gekapt; dit is gelijk aan een derde van de oppervlakte van Nederland.

De ontbossing is onder meer versneld onder president Bolsonaro doordat hij landbouw- en mijnbouwactiviteiten in het regenwoud aanmoedigde. De Braziliaanse minister van Milieu reageert op de cijfers met de uitspraak: “We staan voor een uitdaging. We moeten meer doen om ontbossing tegen te gaan en strenger optreden tegen milieudelicten.”

Strenger optreden

De wens om tot actie over te gaan is onder meer beloofd tijdens de VN-klimaattop in Glasgow. Hier beloofde Braziliëvoor 2030 een einde te maken aan de illegale ontbossing. Uit recente cijfers van de overheid, die pas na de klimaattop zijn vrijgegeven, blijkt echter dat de grootschalige houtkap vooralsnog gewoon doorgaat.

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld met zo’n drie miljoen soorten planten en dieren. Het grootste deel daarvan bevindt zich binnen de Braziliaanse grenzen. Met het verdwijnen van de bomen, neemt ook het vermogen af van de tropische bossen om koolstof uit de atmosfeer te verwijderen. Daardoor versnelt de opwarming van de aarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer