Ga naar hoofdinhoud

Staatsbosbeheer weerlegt kritiek

Staatsbosbeheer is het niet eens met de beschuldigingen van Urgenda en andere natuur- en milieuorganisaties. “Helaas gaan zij bij hun beschuldigingen over ons bosbeheer uit van enkele verkeerde aannames”, aldus de bosbeheerder.

Staatsbosbeheer kapt geen bomen voor biomassa, zo stelt zij. “Biomassa is een bijproduct van ons bosbeheer en geen doel op zich. Voor het hout dat we oogsten kiezen we zo hoogwaardig mogelijke toepassingen, zoals meubels en vloeren. Delen van de boom die hiervoor niet bruikbaar zijn, zoals de kroon en takken, laten we deels liggen als voeding voor het bodemleven. En het restant bieden we aan als biomassa voor groene energie.”

Het klopt volgens Staatsbosbeheer dat in Nederland de afgelopen jaren zo’n 1.000 ha bos per jaar is gekapt. “Maar pakweg twee derde van deze omvorming wordt veroorzaakt door natuurmaatregelen als gevolg van Natura2000 en de provinciale PAS-inzet. Voorts is een substantieel deel van dit gekapte bos weer omgevormd naar landbouwgrond als gevolg van het aflopen van de tijdelijk bosregeling en is een deel van het bos opgegaan aan bebouwing en wegen.”

Ook zou door de criticasters worden vergeten dat er de afgelopen jaren weer bos is aangeplant, vooral door Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer stelt dat er goede redenen zijn om soms bomen te kappen in natuurgebieden. “Houtkap is nodig om bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden. We maken daarmee ruimte voor jonge bomen. Door deze verjonging heeft het bos weer meer mogelijkheden CO2 vast te leggen. Bovendien wordt het hout erg duurzaam aangewend. Door bijvoorbeeld hout te gebruiken bij de bouw, hoeft er veel minder beton gebruikt te worden. Bij de productie van beton komt zeer veel CO2 vrij.”

“Verder wordt er gezegd dat we grote stukken tot 2 hectare kappen. Dat doen we al een paar jaar niet meer. Ons bosbeheer gaat nu uit van kleinschaligere groepenkap (denk aan een halve hectare of kleiner) of boomsgewijze kap. Al snel ontstaat er weer nieuw gevarieerd bos”, aldus Staatsbosbeheer.

Klik HIER voor de volledige reactie van Staatsbosbeheer

(foto: Staatsbosbeheer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer