Ga naar hoofdinhoud

Staatsgreep frustreert verduurzaming teakhandel

De staatsgreep door de militaire junta in Myanmar verstoort ook pogingen van het land om de handel in illegaal gekapt teak aan te pakken.

Het leger pleegde maandag een staatsgreep en zette onder meer de democratisch gekozen leider Aung San Suu Kyi vast. Ook arresteerde de junta tal van parlementariërs en ambtenaren.

De regering van Myanmar zette kort ervoor een belangrijke stap in de richting van het verifiëren van legaal gekapt teakhout. Daartoe tekende de nationale bos- en houtcertificeringscommissie een overeenkomst met de ITTO. Ze starten samen het twee jaar durende project ‘Strengthening SFM Standards and Timber Legality Framework in Myanmar’. Dit krijgt subsidie van het bosbouwagentschap van Japan.

Betere normen voor duurzaam bosbeheer is één van de doelen. Ook kijken ze kritisch naar het nationale certificeringssysteem voor bosbeheer (MFCS) en naar de Chain of Custody voor houtproducten.

Erkenning van certificaten

Door de certificaten van het Myanmar Timber Legality Assurance System (MTLAS) functioneler te maken, krijgen ze makkelijker toegang tot internationale markten. Ook zetten de projectpartners hun schouders onder een digitaal traceersysteem voor hout (DTTS).

Myanmar probeert al een QR-code in te voeren. Bovendien doet het land er alles aan om zijn nationale certificatiesysteem MFCS erkend te krijgen door PEFC International.

(foto: Roelof Brouwer)

Lees ook: Teakimporteurs botsen met de NVWA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer