Ga naar hoofdinhoud

Stadshout wint Slimste-wedstrijd

Stadshout uit Amsterdam is de overtuigende winnaar van de wedstrijd ‘Slimste Comeback in Hout 2015’. De prijsuitreiking vond afgelopen vrijdag 30 oktober plaats tijdens de Houtwereld Praktijkdag in Zaandam.

De wedstrijd was georganiseerd om bedrijven te belonen die producten ontwikkelen voor toepassingen waarin hout uit beeld dreigde te raken of zelfs is geraakt. Dankzij die producten wint hout weer een stukje terrein terug of wordt er zelfs nieuw terrein veroverd.
Stadshout kreeg tijdens een eerdere online stemming én gedurende de live stemming in Zaandam de meeste stemmen toebedeeld. Er deden in totaal elf genomineerden mee.
Dankzij Stadshout in Amsterdam krijgen stadsbomen een hoogwaardig tweede leven, iets wat in het verleden vanzelfsprekend was, en voorkomt daarmee dat veel bomen de versnipperaar in gaan. Stadshout heeft een eigen zagerij en een winkel. Verkocht worden allerlei artikelen voor binnen en buiten. Ook creëert Stadshout in opdracht ontmoetingsplaatsen voor stad en buurt.
Nieuw is het Stadshoutpaviljoen: het eerste permanente bouwwerk van deze organisatie, dat is opgetrokken uit hout van lokale bomen (onder andere iepenhout) en arbeid van lokale mensen. Het resultaat werd ontworpen door architect Florian Eckardt en staat te pronken in het Amstelpark.
Ztyl Houten Sierlijsten (van producent Zwart Houtbewerking in Zaandam) noteerde de tweede plaats. Deze sierlijsten worden gemaakt van FSC-gecertificeerd gevingerlast en gelamineerd grenenhout, dat hiermee de concurrentie aangaat met lijstwerk van kunststof of MDF. Sierlijsten waren vroeger altijd van hout.
Op de derde plek eindigde Houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Gelegen op de Zaanse Schans wordt door deze molen op traditionele 17e-eeuwse wijze gewaterd hout met behulp van windkracht verzaagd. Specialisatie is het verzagen van voornamelijk lokaal hout in non-metrische maten, bestemd voor de restauratiebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer