Ga naar hoofdinhoud

Staking van de baan; Hibin en FNV akkoord over loonsverhoging

De patstelling tussen FNV Bouw & Wonen en Hibin, de brancheorganisatie van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland over een nieuwe cao is bijgelegd. De aangekondigde staking op 17 maart is hiermee van de baan.

Er is een onderhandelingsresultaat voor de 9.000 werknemers; zij moesten het sinds 1 januari 2023 doen zonder een collectieve arbeidsovereenkomst. Leden van de FNV moeten dit resultaat nog wel goedkeuren. Het betreft een gemiddelde loonsverhoging voor werknemers in de laagste schalen van 9,4 procent en 8,4 procent voor alle werknemers.

Bedrijven die bij Hibin zijn aangesloten zijn bouwmaterialen handels als BMN, Bouwmaat en Raab Karcher.

De afgelopen periode organiseerde FNV Bouwen & Wonen een aantal prikacties en korte werkonderbrekingen. Voor vrijdag 17 maart stonden er op tal van locaties 24-uursstakingen in de steigers.

‘De acties worden nu opgeschort tot onze leden over dit onderhandelingsresultaat hebben gestemd,’ stelt de vakbond. ‘Wij leggen dit positief aan ze voor.’

Dit zijn de cao afspraken:

  • Cao looptijd tot 1 april 2024
  • Loon: Per 1-7-2023:  6% + €75 (heb je al een loonsverhoging gehad, dan wordt dit verrekend).
  • Een eenmalige uitkering van €1.100,– bruto voor die bedrijven, die het advies van Hibin (,5% + €50,- per 1-1-2023) niet hebben gevolgd en dus geen loonsverhoging hebben doorgevoerd.
  • Een eenmalige uitkering van €350,- bruto voor die bedrijven, die  het advies van Hibin wel hebben gevolgd.
  • Hibin leden zullen de eenmalige uitkering z.s.m. doorvoeren.
  • Een verplichte reiskostenregeling in overleg met het eigen personeel.
  • Hiermee bedraagt de gemiddelde loonsverhoging 8,4%. Voor de functies tot loongroep 6, zoals magazijnmedewerkers, chauffeurs, verkoopmedewerkers en administratief medewerkers, komt de gemiddelde loonsverhoging op 9,4%.

Eén reactie op “Staking van de baan; Hibin en FNV akkoord over loonsverhoging

  • […] Ook de cao voor de bouwmaterialenhandel liep eerder ook al vertraging op vanwege een conflict over de looneis tussen FNV Bouw & Wonen en Hibin, de brancheorganisatie van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland. Het raakt 9.000 werknemers die cao-loos waren sinds 31 december 2022. Half maart kwamen Hibin en FNV tot een onderhandelingsakkoord. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer