Ga naar hoofdinhoud

StartBlock uit de startblokken

StartBlock, gevestigd in Emmeloord, lanceert een compacte, circulaire en fabrieksmatige woning met drie verdiepingen. De constructie bestaat uit kruislaaghout (CLT).

Door een woning met drie woonlagen en 50 m² woonoppervlak rug-aan-rug te plaatsen, biedt StartBlock meer grondgebonden woningen op dezelfde kavel.

De kant-en-klare woningen zijn bedoeld voor een- en tweepersoons huishoudens. Ze worden gebouwd en geassembleerd in de eigen fabriek te Emmeloord. StartBlock zet in op het standaardiseren van processen en vereenvoudigen van de menselijke handelingen. In combinatie met de toegepaste constructie van Cross-Laminated Timber, biedt dat meerdere voordelen ten opzichte van prefab-bouw.

Aanpasbare gevel

De eerste StartBlock-woningen worden in het tweede kwartaal van 2020 geplaatst in Marknesse. Ze voldoen aan het Bouwbesluit, hun gevel is qua afwerking aanpasbaar naar gelang de wensen en ze zijn helemaal opgebouwd uit herbruikbare materialen. “Daarmee kan ingezet worden op een langetermijnafschrijving, van 40 jaar of meer, van de woning. Dit maakt de woning interessant voor de verhuurmarkt. Corporaties en duurzame beleggers in vastgoed zijn de doelgroep waarop we ons richten”, aldus directeur Tony Mol.

Onderzoek in Groningen

Het nieuwe woonconcept van StartBlock is binnenkort te zien in het aardbevingtestcentrum BuildinG in Groningen. Op de Zernike-campus werken BuildinG, TNO en de Hanzehogeschool samen aan de ontwikkeling van aardbevingsbestendige woonvormen. De plaatsing van de woning in deze testomgeving maakt deel uit van een lopend onderzoek naar circulariteit en duurzaamheid. Studenten Bouwkunde zijn in Emmeloord bezig met onderzoek en aanbevelingen om de woning nog verder te verduurzamen.

(foto: Pim van der Maden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer