Ga naar hoofdinhoud

Statiegeld op houten bouwhekken

Groene Bouwhekken uit Utrecht start met het heffen van statiegeld op de houten bouwhekken en plantenbakken die ze verkopen. Met het oog op circulariteit hopen ze zo meer bouwhekken na reparatie weer in te kunnen zetten. ‘Want als statiegeld zo’n goede methode is voor consumenten, waarom zien we dit principe dan nog zo weinig terug in de zakelijke markt?’, is de gedachte van het bedrijf.  

“We verhuren liever, maar op deze manier motiveren we ook de klanten die willen kopen om de hekken na gebruik bij ons terug te brengen”, zegt Robbert de Vries van Groene Bouwhekken. “Dat is belangrijk, want wij hebben alle materialen op voorraad om hekken te repareren als dat nodig is. Zo voorkom je dat een hek onnodig in de container belandt. Bovendien gaat de klant er zuiniger mee om doordat er statiegeld op het hek zit!” Groene Bouwhekken hoopt dat hun model als voorbeeld dient voor andere ondernemingen in de bouwsector. Zodat de branche duurzamer omgaat met producten en materialen.

Statiegeld in de bouw

Toch bestaat het principe ‘statiegeld’ al heel lang in de bouw. Zo fungeert de Europallet als ruilmiddel of wordt er borg (statiegeld) gerekend voor pallets. Ook voor andere emballage wordt dit principe gehanteerd. Maar dat is niet het enige. In het kader van circulair bouwen wordt er ook nagedacht over het heffen van statiegeld op bouwmaterialen, zoals hout en beton. “Op deze manier leg je de verantwoordelijkheid van het hergebruik van het materiaal bij de leveranciers en producenten,” vertelt Maarten Markus van Gebiedsontwikkelaar AM in de podcast van BlueCity. “Maar voordat het daadwerkelijk zover is zijn we natuurlijk jaren verder.”

Sociale onderneming

Groene Bouwhekken is een sociale onderneming die in 2016 is opgericht met als doel mensen te helpen met (re-)integreren tot de arbeidsmarkt. Dit doen ze door uitsluitend samen te werken met sociale organisaties, zoals Stichting Bouwloods, Pantar, Green2Grow en het Leger des Heils. Alle uitvoerende werkzaamheden worden aan hen uitbesteed. De houten bouwhekken en plantenbakken dienen zo als middel om (re-)integratie mogelijk te maken. Alle producten zijn duurzaam, circulair en gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout, voor een minimale milieubelasting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer