Ga naar hoofdinhoud

“Steun bewustwording van zaadje tot houtproduct”

In een open houten paviljoen op de Floriade Expo 2022 laat de Stichting Nationale Boomfeestdag het verhaal van zaadje tot houtproduct zien aan kinderen. De 400.000 verwachtte kinderen kunnen hier het verhaal zien op educatieve panelen, in speurtochten, workshops, knutselactiviteiten en lezingen. Patrick Assink (Assink Hout) en Oscar van Doorn (SKH) roepen de Nederlandse houtbranche op om dit initiatief te steunen.

Zij constateren dat houtgebruik wel populair is, maar een boom kappen niet. “In de praktijk wordt er veel duurzaam hout gebruikt. Voor ons in de houtbranche is volkomen duidelijk dat het houtproduct een bos als herkomst heeft. Toch blijft het verhaal dat hout uit een gekapte boom komt moeilijk voor het publiek. Hout gebruiken is prima, dat is immers duurzaam, maar een boom omzagen geeft maatschappelijk heel wat weerstand. Eigenlijk sluit het publiek de ogen. Dat is vreemd gezien de huidige tijdsgeest. Natuurlijk is het bosbeleid in Nederland duurzaam en is de aanwas groter dan de oogst”, aldus Patrick Assink en Oscar Van Doorn. Met dit initiatief willen zij de maatschappelijke bewustwording en acceptatie van houtgebruik ondersteunen. Gelijktijdig willen zij de samenwerking binnen de houtverwerkende bedrijven bevorderen.

Houtstatements

Op www.floriadehoutpaviljoen.nl roepen zij houtbedrijven op het initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag financieel te ondersteunen. Om dit kracht bij te zetten, vinden zij het essentieel dat houtbedrijven nadenken en een statement maken over houtgebruik. Daarom vragen zij bedrijven uit de houtbranche de eigen visie op hout te publiceren op die website.

“Waar komt je hout vandaan en wat is je duurzaamheidsgedachte hierachter? De statements van bedrijven over hout en houtgebruik leggen zo op een realistische en acceptabele manier de link met de bomen en het bos. De verwerkende industrie was snel met statements, nu de handel nog. Zij hebben wellicht de meeste visie op het gebied van houtgebruik. Het platform dat we hiervoor gebruiken, is het duurzame paviljoen op de Floriade. Bedenk een statement, dan plaatsen wij die op de site en we gaan die veelvuldig uitdragen op sociale media”, zegt Patrick Assink.

Nationale Boomfeestdag

De Nationale Boomfeestdag verzorgt normaal gesproken educatie via het planten van bomen en met lespakketten voor basisscholen. Dit gaat over het belang van bomen en bossen voor onze aarde en ook over de prachtige houten producten die bomen voor ons maken. In 2022 grijpt de organisatie de unieke kans om heel veel extra kinderen én volwassenen te bereiken op de Floriade. “Het eenvoudige, maar stoere, houten paviljoen laat zien hoe schitterend en duurzaam het is om te bouwen met hout”, aldus de Nationale Boomfeestdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer