Ga naar hoofdinhoud

Stichting stopt met project houtzaagmolen

De Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest staakt het zoeken naar mogelijkheden om een historische houtzaagmolen op het Erfgoedpark De Hoop te herbouwen. Het bestuur ziet geen mogelijkheden meer om de financiering van het project rond te krijgen. Hoewel de initiatiefnemers overtuigd zijn van kostendekkende exploitatiemogelijkheden, lukt het niet om aan de voorwaarden te voldoen die worden verlangd om startkapitaal te kunnen verwerven.

De plannen voor een commercieel werkende houtzaagmolen met daarnaast een museale presentatie over de betekenis van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest als uitvinder van de houtzaagmolen kennen een lange voorgeschiedenis. Bedoeling is steeds geweest om met de combinatie ambachtelijk bedrijf en toeristentrekker een ‘levend monument’ op te richten als eerbetoon aan Cornelis, rond 1600 de uitvinder van de houtzaagmolen.

Met de aanleg van het erfgoedpark is op initiatief van particulieren al eerder een begin gemaakt. Door allerlei verwikkelingen kwam de bouw stil te liggen. Er werd destijds wel een fundering voor de molen aangelegd en er staan verschillende gebouwen, waaronder een kleine molen bedoeld om latten mee te zagen. Er werd toen al meer dan een miljoen euro uitgegeven aan infrastructuur en diverse bouwwerkzaamheden. Nu staat alles te verpauperen; achter een dicht hek en ontoegankelijk voor het publiek. Het complex is op dit moment eigendom van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (het Raum).

 

Vijf jaar geleden vatte een nieuwe groep burgers het plan op om samen met andere partijen een ultieme poging te doen het project af te maken. Er werd een nieuw bedrijfsplan geschreven. Het Raum stond open voor overleg en samenwerking. Ook bij de gemeente Uitgeest en in de gemeenteraad was er sympathie voor het nieuwe initiatief.

Voor het terrein aan de zuidoever van het Uitgeestermeer is het Raum al jaren op zoek naar ondernemers die zich daar naast het molencomplex willen vestigen. Er werd gedacht aan horeca en ambachtelijke bedrijfjes. Uiteindelijk kwam een projectontwikkelaar met het idee er een kleinschalig wijkje met zo’n 60 recreatiewoningen neer te zetten. De initiatiefnemer was bovendien bereid als tegenprestatie de bouw van de molen financieel mogelijk te maken.

De gemeenteraad Uitgeest sprak zich vorig jaar echter in meerderheid uit tegen verdere bebouwing van de zuidoever van het Uitgeestermeer en daarmee was het bouwproject, waarbij de recreatiewoningen zou worden gecombineerd met de realisering van het historisch houtzaagmolencomplex, van de baan.

  

De stichting moest op zoek naar een nieuwe financier. Maar de plannen van de stichting werden bekeken als die van een puur zakelijk initiatief. Bij een beoordeling werden strikte criteria aangelegd die ook voor de commerciële partijen uit de marktsector gelden.

Met name waar het gaat om het afgeven van garanties voor verwachte omzet en opbrengst uit de houtzagerij, de inkomsten uit entreegelden van het museum en de invulling van de operationele organisatie is het bestuur van Cornelis niet in staat de verlangde zekerheid te bieden. De stichting is een initiatief zonder winstoogmerk, waarbij vooral een beroep wordt gedaan op vrijwilligers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer