Ga naar hoofdinhoud

Stijgende houtprijzen houden aan

VVNH meldt in een persbericht dat hout- en plaatmateriaalimporteurs in het komende half jaar rekening moeten blijven houden met stijgende prijzen. De hoofdoorzaak is een bijzondere marktsituatie die niet wezenlijk is veranderd. De onderliggende oorzaak is en blijft de mondiale Corona-pandemie als reden voor het terugschroeven van productiecapaciteit.

Een andere reden vormen de heffingen van de USA op Canadees hout. Hierdoor richtten zowel de Chinese- als Amerikaanse handelaren zich vanaf mei 2020 op de Europese zagerijen. Ze stelden vast dat de Europese houtprijzen aantrekkelijker waren en vervolgens omvangrijk – vooral in Duitsland – gaan inkopen. Ook de mondiale dislocatie van containers leidde tot een stijging van de tarieven van containers vanuit het Verre Oosten naar Europa vanaf december 2020. De Suezkanaal-blokkade heeft de situatie zeker niet verbeterd.

Historisch lage voorraden

Hoewel de genoemde oorzaken voor praktisch al het hout en plaatmateriaal opgaan, zorgt het grote assortiment ook voor enige verschillen. De naaldhoutproductie in Scandinavië is bijvoorbeeld de eerste maanden van 2021 ten opzicht van dezelfde periode 2020 flink toegenomen; de voorraden blijven echter over dezelfde vergelijkbare periode achter.

Ondanks de recordproductie in Scandinavië zijn de voorraden aldaar dus nog historisch laag. De zagerijen zijn nu al voor Q-3 van 2021 uitverkocht en de verwachting is dat de krapte zeker nog tot Q-4 zal aanhouden. Het effect op de prijs zal variëren, maar prijsverhogingen van 45% ten opzichte van de al eerder doorgevoerde prijsverhogingen zijn reeds geconstateerd.

Prijsdaling VS

Nu het prijsniveau in de VS een daling laat zien, is het de vraag hoe de Duitse zagerijen daar op termijn op zullen reageren. Het kan zijn dat daardoor de beschikbaarheid voor Europa weer toeneemt. Het effect daarvan zal zich – als het zich al voordoet – niet eerder dan Q-4 2021 openbaren.

Paul van den Heuvel, directeur VVNH: ‘De actuele marktsituatie plaatst de sector voor een bijzondere uitdaging. De leden van de VVNH kunnen hun vaste klanten echter tot op heden nog naar behoren beleveren. Daarnaast groeit er, zoals Gert Jan Nabuurs hoogleraar WUR onlangs publiceerde, in het Europese bos jaarlijks 1 miljard m3 bij. Hiervan wordt 600 miljoen m3 geoogst terwijl er voor 300.000 houtbouwwoningen ca. 15 miljoen m3 nodig is. De verwachting is dat de balans tussen vraag en aanbod zeker weer zal terugkeren.’

Hardhout- en plaatmateriaalproducten

Mede vanwege de andere herkomstgebieden hebben hardhout- en plaatmateriaalproducten een eigen marktdynamiek. De containerkrapte en de gestegen vrachtkosten zijn direct van invloed op zowel de aanvoer als de prijs van de diverse houtproducten. De zeevrachttarieven zijn inmiddels naar ongekende hoogte gestegen en zal naar verwachting in ieder geval tot begin 2022 aanhouden. Sinds begin juni ’21 is Maleisië in lockdown en een verlenging ervan is recent afgekondigd. Het land is de belangrijkste leverancier van houtsoorten voor de Nederlandse timmerindustrie voor de productie van onder andere ramen, kozijnen en deuren. De ontwikkelingen leiden tot prijsstijgingen van 40 – 50% bovenop de reeds doorgevoerde verhogingen.

Het hardhout uit Afrika voor de bouw en vooral de GWW is procentueel in prijs veel minder gestegen dan het naaldhout. Ook dit continent heeft echter te maken met productie- en logistieke problemen (lokaal en naar Europa). Maar ook met verhoging van exportbelastingen en hogere rondhoutprijzen. Factoren die eveneens hebben geleid tot een hoger prijsniveau die zich naar verwachting op het huidige niveau zal stabiliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer