Ga naar hoofdinhoud

Stimuleren van duurzaam bosbeheer

Overheden kunnen meer doen om duurzaam bosbeheer te stimuleren

In april publiceerde ITTO een rapport van Alain Karsenty. Hierin analyseert hij wat de drijfveren zijn voor de ontwikkeling van duurzaam bosbeheer. In het Engels: Sustainable Forests Management en afgekort: SFM. Het onderzoek betreft acht landen inclusief de Republiek van Kongo en de Ivoorkust.

Rapport

Het rapport draagt de titel ‘Fiscale en Non-fiscale drijfveren voor duurzaam bosbeheer’ en is onderdeel van de ITTO activiteiten. Alain Karsenty analyseert hierin stimuleringsmechanismen voor duurzaam bosbeheer. Zowel fiscaal als non-fiscaal. Hij geeft hierbij een overzicht van de maatregelen die al genomen zijn. Daarnaast schrijft hij over potentiële maatregelen die geschikt zijn voor toepassing in tropische landen.

Fiscaal gebonden aanbevelingen

Het rapport geeft 22 aanbevelingen aan overheden en bosbeheer stakeholders. Zo zouden overheden fiscale stimulansen kunnen koppelen aan derde partij certificering. Een andere suggestie is het overwegen van bonus-malus systemen om certificering te stimuleren door het verlagen van belastingen op gecertificeerde producten.

Gabon voerde dit type maatregelen al in 2020 door. Het betreft een zonering systeem dat vergunningen met boscertificering verdeelt in bossen met een legaal certificaat en ongecertificeerde bossen. Elke zone heeft een verschillend belastingtarief. Gecertificeerde bossen waar een duurzaam management van kracht is, hebben het meest gunstige tarief. Niet gecertificeerde zones het minst gunstige.

Niet-fiscaal gebonden aanbevelingen

Verder overdenkt het rapport niet fiscaal gebonden stimuleringsmechanismes. Bijvoorbeeld het erkennen van eigendomsrechten van bossen voor gemeenschappen, huishoudens en families. Zij kunnen op kleine schaal privé bossen ontwikkelen. Het zou boeren stimuleren om bomen te behouden en ervoor te zorgen om zo mogelijkheden te creëren voor kleinschalig ondernemen.

Het rapport benadrukt verder het belang van de rol van de overheden. Zij zouden zoveel meer kunnen doen om duurzaam bosbeheer te stimuleren waar het om tropische bossen gaat.

Link naar het ITTO rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer