Ga naar hoofdinhoud

‘STIP voldoet sowieso aan inkoopeisen’

Terwijl de toelatingsprocedure bij de TPAC-commissie nog loopt, stelt SHR-directeur Oscar van Doorn dat het STIP-keurmerk een adequaat bewijs is om te voldoen aan de inkoopcriteria van de Nederlandse overheid op het gebied van hout en houten producten. “Het volstaat om, wanneer er onder STIP-certificaat geleverd wordt, achteraf aan te tonen dat alle hout afkomstig is uit door de overheid toegelaten systemen en labels”, aldus Van Doorn.

SHR Hout Research is de schemabeheerder van de STIP-certificatieregeling voor de momenteel tachtig aangesloten bedrijven die uitsluitend door de overheid toegelaten hout in- en verkopen. Van Doorn: “Zoals bekend loopt er nog een toelatingsprocedure voor STIP, als ‘Category A evidence’, bij de TPAC-commissie, nadat een eerdere toelating weer was ingetrokken. Die beoordelingsprocedure gaat gewoon door omdat STIP op voorhand, al bij aankoop, de klant alle zekerheid wil geven en niet pas achteraf.”

Gebruikelijke procedure

STIP-gecertificeerde ondernemingen kunnen nu al eenvoudig geaccepteerd worden voor inkoop door Nederlandse overheden. Alleen is daar nu dan per project, althans wanneer de overheidsinkoper dat vraagt, achteraf een verklaring van een certificatie-instelling (CI) voor noodzakelijk. Dat is een al lang bestaande gebruikelijke procedure. De overheidsinkoper beoordeelt daarin achteraf of het geleverde voldoet. Bijvoorbeeld aan de hand van een verklaring van een geaccrediteerde certificatie-instelling (CI).

Verklaring achteraf

Oscar van Doorn licht toe: “De CI verklaart dan dat in het specifieke geval volledig is voldaan aan leveringen van hout uit door de overheid toegelaten systemen en dus aan de inkoopcriteria. Een dergelijke verklaring achteraf, ‘Category B evidence’, is simpel en snel te organiseren omdat STIP-bedrijven uitsluitend door de overheid toegelaten hout inkopen. Binnen de huidige toegelaten systemen is de overheidsinkoper overigens al gewend om door factuurcontrole achteraf, vast te stellen of er wel is geleverd wat is beloofd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer