Stora Enso heeft een uitgebreid biodiversiteitsprogramma gelanceerd voor haar eigen bossen in Zweden. Het programma heeft vijf aandachtsgebieden, elk met specifieke acties en meetbare doelen voor 2030. Het Zweeds-Finse bosbouwbedrijf is een van de grootste hout- en papierproducenten.
Stora Enso bezit 1,4 miljoen hectare grond in Zweden en het bedrijf is een van de grootste boseigenaren van het land. Het beschermen van de biodiversiteit is al tientallen jaren een integraal onderdeel van het bosbeheer van Stora Enso. Het nieuwe programma heeft tot doel dit werk verder te versterken.
“We weten dat de mens krachtige actie moet ondernemen om de biodiversiteit te beschermen. We weten ook dat Stora Enso een deel van de oplossing is”, zegt Ida Bränngård, hoofd bosbeheer bij Stora Enso Skog. Het nieuwe biodiversiteitsprogramma moet in 2030 leiden tot verhoogde natuurwaarden en biodiversiteit in de bosarealen van Stora Enso in Zweden.
Enkele van de dertig acties:
• Dood hout: meer dan 40% van de bossoorten op de rode lijst is afhankelijk van dood hout. Stora Enso streeft ernaar de hoeveelheid dood hout op haar grondposities met 40% te verhogen.
• Loofbomen: Bomen met brede bladeren bieden een belangrijk leefgebied voor veel soorten. Stora Enso gaat het aantal loofbomen in jonge bossen verdubbelen en jaarlijks 700.000 berken planten.
• Water: Waterlopen en natte gebieden zijn vaak rijk aan biodiversiteit, aangezien veel soorten afhankelijk zijn van water. Stora Enso zal vier belangrijke waterlandschappen aanwijzen voor herstel. Obstakels voor een vrije migratie van dieren zullen daar worden verwijderd.
• Soorten en leefgebieden: Een paraplusoort is een dier of plant waarvan de bescherming leidt tot bescherming van andere van elkaar afhankelijke soorten in hetzelfde ecosysteem. Het nieuwe biodiversiteitsprogramma richt zich op het beschermen van vier paraplusoorten, die op hun beurt honderden andere soorten op de rode lijst ten goede komen.
• Actief biodiversiteitsbeheer: acties in dit aandachtsgebied zijn onder meer het verhogen van de voorgeschreven jaarlijkse verbranding met gemiddeld 20% in de beschermingsgebieden over een periode van vijf jaar.
Divers boslandschap
Stora Enso gebruikt geselecteerde delen van zijn Zweedse bossen om methoden en capaciteiten voor biodiversiteitsbeheer te testen en te ontwikkelen. Dit werk wordt gedaan in samenwerking met universiteiten, milieuorganisaties, NGO’s en autoriteiten om gezamenlijke innovatie en ontwikkeling te bevorderen.
“Bosbiodiversiteit gaat grotendeels over het creëren van een divers boslandschap. Verschillende structuren, verschillende leeftijden en verschillende bostypes zijn belangrijke parameters voor de biodiversiteit. Het biodiversiteitsprogramma van Stora Enso is gericht op het creëren van een mozaïek in het landschap, het vergroten van de variatie en het bevorderen van natuurwaarden in het bosgebied”, zegt Ida Bränngård.