Ga naar hoofdinhoud

Stora Enso op schema met reorganisaties

Stora Enso ligt op schema met haar voor de zomer aangekondigde reorganisatie. Het bedrijf wil de winstgevendheid op lange termijn verbeteren. Ook wil de firma sterk in het zadel zitten om te concurreren in de huidige markt. Het doek is nog niet gevallen voor papierfabriek De Hoop in Eerbeek.

Door de reorganisatie zullen 1150 mensen hun baan verliezen en dat is nu al concreet geregeld voor 710 medewerkers. De voltooide en lopende maatregelen zouden de jaaromzet van Stora Enso met ongeveer 380 miljoen euro doen dalen, gebaseerd op de cijfers van 2022

Sluiting houtzagerij

Stora Enso heeft besloten zijn zagerij in Näpi definitief te sluiten. De zagerij heeft een jaarcapaciteit van 50.000 m3 gezaagd hout, 180.000 m3 verder verwerkte houtproducten en 25.000 ton pellets. De sluiting zal plaatsvinden in het vierde kwartaal van 2023 en heeft directe gevolgen voor ongeveer 90 werknemers in Estland.

De Hoop Eerbeek

Sluiting van De Hoop in Eerbeek is nog niet definitief rond. Hier moet de ondernemingsraad nog een besluit nemen wat in december 2023 wordt verwacht. De locatie heeft een jaarlijkse capaciteit van 380.000 ton en biedt werk aan 185 mensen.

Het doek valt wel definitief voor de locatie Sunila waar de productie al sinds mei stilligt en 240 mensen hun baan verliezen. Store Enso deed hier aan pulpproductie en lignine-extractie. De Sunila-locatie had een jaarlijkse capaciteit van 375.000 ton langvezelige en 50.000 ton lignine.

De proeffabriek voor biobased batterijmateriaal zal haar activiteiten wel voortzetten op de Sunila-locatie.

Ander locaties verpakkingsmaterialen

Stora Enso heeft een van de vier productielijnen voor containerkarton op de vestiging in Ostrołęka in Polen definitief gesloten. De productielijn had een jaarlijkse capaciteit van 120.000 ton gerecycled containerkarton. Deze sluiting heeft gevolgen voor 50 medewerkers.

Kantoorpersoneel

In juni 2023 voltooide Stora Enso de onderhandelingen in de divisie Packaging Materials met een vermindering van ongeveer 250 posities in de management- en ondersteunende functies.

Stora Enso heeft de wijzigingsonderhandelingen afgerond met betrekking tot een vermindering van het kantoorpersoneel binnen haar groepsfuncties in Finland. Als gevolg van de onderhandelingen zullen ongeveer 80 medewerkers binnen de groepsfuncties in Finland worden ontslagen. De onderhandelingen in andere landen zijn nog gaande en zullen naar verwachting eind 2023 worden afgerond.

Cijfers Stora Enso

De reorganisatie laat de jaaromzet met 380 miljoen euro slinken, maar verbetert tegelijkertijd de operationele EBIT jaarlijks met circa 110 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer