Ga naar hoofdinhoud

Stora Enso sluit pulp- en papierproductie in Kvarnsveden

Stora Enso blijft supergekalanderd (SC) papier produceren in de vestiging in Maxau in Duitsland

Stora Enso heeft de vakbondsonderhandelingen over de sluiting van de pulp- en papierproductie in Kvarnsveden afgerond. In totaal zullen 340 mensen definitief worden ontslagen. Zo’n 25% van de ontslagen kan gebruik maken van pensioenregelingen en honderd mensen hebben inmiddels een nieuwe baan gevonden bij Stora Enso of bij een externe werkgever. De ontslagen zullen grotendeels in november ingaan.

Al eerder gaf Stora Enso aan een plan te hebben aan om de pulp- en papierproductie op de locatie Kvarnsveden permanent te sluiten. Dit vanwege de krimpende papiermarkt. Inmiddels is deze beslissing op basis van de medezeggenschapsonderhandelingen inderdaad genomen. De pulp- en papierproductie zal derhalve vanaf 30 september 2021 definitief worden gesloten. De sluiting geldt ook voor het klantenservicecentrum in Kvarnsveden maar zal pas op 31 december 2021 plaatsvinden. De energiecentrale blijft in bedrijf, maar alleen ten behoeve van stadsverwarming en voor het onderhoud van de gebouwen ter plaatse.

Stora Enso blijft supergekalanderd (SC) papier produceren in de vestiging in Langerbrugge in België en in de vestiging in Maxau in Duitsland. Verbeterd krantenpapier is afkomstig van de vestiging in Anjala in Finland.

Gevolgen

Bij de bekendmaking van het medezeggenschapsplan in april werd de maximale personele impact geschat op 440 personen. Als gevolg van de onderhandelingen zullen 340 mensen definitief worden ontslagen. Zo’n 25% van de ontslagen kan gebruik maken van pensioenregelingen terwijl honderd mensen een nieuwe baan vonden bij Stora Enso of bij een externe werkgever. Zo gaan diverse medewerkers bij de energiecentrale werken. De ontslagen zullen grotendeels in november vallen.

Stora Enso biedt individuele ondersteuning aan de getroffen medewerkers. Bijvoorbeeld omscholing of ondersteuning wanneer het noodzakelijk is om voor ander werk te verhuizen. Ook biedt het bedrijf financiële ondersteuning aan medewerkers die een eigen bedrijf starten.

Opties voor locatie Kvarnsveden

Tevens is Stora Enso is een project gestart om toekomstige opties voor de locatie in Kvarnsveden te vinden. De coördinatie van dit proces ligt in handen van de stad Borlänge en andere regionale en nationale belanghebbenden.

De locatie in Kvarnsveden biedt vele mogelijkheden voor toekomstig gebruik. Onder andere door de sterke industriële infrastructuur, een spoorverbinding naar de haven van Göteborg, een aansluiting op het nationale elektriciteitsnet en de beschikbaarheid van schoon water.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer