Ga naar hoofdinhoud

Stora Enso stoot zagerijen en bosbeheer in Rusland af

Het Zweeds-Finse Stora Enso heeft een overeenkomst gesloten om haar twee zagerijen in Rusland af te stoten. De Nebolchi en Impilahti zagerijen zullen worden overgedragen aan lokaal management. Daar valt ook Stora Enso’s Russische bosbeheer onder, dat hout levert aan deze zagerijen.  

Stora Enso is één van de grootste bosbouwondernemingen in de wereld en groot producent van hout- en papierproducten. Vanwege de onzekerheden op de Russische markt is de inschatting van Stora Enso dat lokaal eigendom en exploitatie een duurzamere langetermijnoplossing kunnen bieden voor deze zagerijen en de medewerkers die daar werken.

De overdracht zal, na de nodige goedkeuring, plaatsvinden in het tweede kwartaal van 2022. Stora Enso verwacht geen impact op de jaarlijkse omzet en operationele inkomsten voor aftrek van interest en belastingen. Als gevolg van verminderde zakelijke vooruitzichten voor deze activiteiten is een bijzondere waardevermindering van 70 miljoen euro geboekt in het eerste kwartaal. Het additionele verlies op de transactie zal ongeveer 60 miljoen bedragen.

De zagerijen in Novgorod en Karelië hebben ongeveer 330 mensen in dienst. De jaarlijkse capaciteit is zo’n 350.000 m3 gezaagd hout, waarvan 55.000 m3 bewerkt hout en 65.000 ton pellets. De Russische bosactiviteiten van Stora Enso beiden ongeveer 170 mensen werk en beheren de oogstrechten voor ongeveer 370.000 hectare bos.

Stora Enso stopte begin maart, na de sancties tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne, tot nader order alle productie en verkoop in Rusland. Het bedrijf is ook bezig een duurzame oplossing te vinden voor de toekomst van haar drie verpakkingsfabrieken in Rusland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer