Ga naar hoofdinhoud

Ballast Nedam zoekt partners voor bouw ‘Natuurhuis’

De ontwikkelingstak van het grote bouwbedrijf, Ballast Nedam Development, schrijft een competitie uit voor de ontwikkeling van een ‘Natuurhuis’. De bouwer heeft er een pilotproject voor ter beschikking in het Brabantse Heezewaar woningen zullen worden gebouwd met een honderd procent positieve klimaat-impact. Hiervoor is het bedrijf op zoek naar één of meerdere partners die samen het voorbeeld van een klimaatpositieve woning voor Nederland kunnen ontwerpen en bouwen.

Het streven is om de huizen, die opschaalbaar moeten zijn, uitsluitend te bouwen met natuurlijke, hergroeibare materialen. Van geïnteresseerden wordt een plan verwacht voor woningbouw met de volle aandacht voor klimaat, mens en dier. Daarnaast is het huis uiteraard geschikt, comfortabel én betaalbaar voor een groot publiek.

Ontwikkelaar Rosa Bos van Ballast Nedam Development heeft, gezien het persbericht, het vuur van de Houtbouwrevolutie ontdekt: “Toen ik de voiceover van de video insprak voelde ik mij ineens onderdeel van iets groots. Wij stellen onszelf de vraag: ‘Hoe kunnen we positief bijdragen met een woning die écht toekomstbestendig is?’ Dat blijkt sowieso een woning die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Een woning die comfortabel aanvoelt, een gezond binnenklimaat heeft, energiepositief is en gemaakt van biobased materialen. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee de opwarming van de aarde kunnen helpen af te remmen.”

Tekst vervolgt onder de video.


Bij het initiatief hoort een proeftuin of pilotproject waar het resultaat te zien zal zijn. In het Brabantse Heeze is daarvoor een plot voor 10 woningen beschikbaar. De bedoeling is om een woning te ontwikkelen die snel en op grotere schaal gebouwd kan worden.

Ballast Nedam zoekt een geschikte partner met veel kennis over bio-based bouwen en een frisse blik op gezond en duurzaam wonen. Deze partner is in staat om een schaalbare rijwoning voor heel Nederland te ontwerpen en eventueel te bouwen. Dat kan een van de vele conceptaanbieders te zijn die de laatste jaren de markt bestormen. Het kan echter ook een architect zijn, liefst in samenwerking met adviseurs en een aannemer. Er komt een vakjury die de inzendingen zal beoordelen.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 19 januari inschrijven op een speciaal voor dit doel in het leven geroepen website: natuurhuis.nu.

2 reacties op “Ballast Nedam zoekt partners voor bouw ‘Natuurhuis’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer