Ga naar hoofdinhoud

Studenten bezoeken Norbord

In het kader van het vak Geïntegreerd Bosbouwpracticum waren studenten van de Universiteit van Gent te gast bij de Belgische vestiging van Norbord in Genk. De excursie draaide om de exploitatie en de verwerking van berkenhout.

De studenten volgen de masteropleiding Bio-ingenieur Bos- en Natuurbeheer. Onderdeel van de opleiding is het belichten van de bos-houtkolom van een bepaalde boomsoort, met andere woorden alle fasen die een boom doorloopt vanaf het moment dat hij zich verjongt tot wanneer hij als verwerkt houtproduct van de band rolt. Deze keer was de berk aan de beurt. Binnen de Vlaamse context is berkenhout een onderbelichte houtsoort, maar het bezoek aan Norbord toonde aan dat de berk toch heel wat potentieel heeft.

Bert Wierbos en Rosie Cardeynaels van Norbord namen de delegatie mee naar een exploitatieproject van berken in Maasmechelen. Niet alleen zagen de studenten live een harvester en forwarder in actie, ze kregen ook de nodige toelichting over diverse aspecten bij de exploitatie van berk. Zo kwamen onder meer de exploitatiewijze en de vaste kapcycli aan bod, net als het binnen- en buitenlandse aanbod, het prijsbeleid, FSC’s Chain of Custody en de bruikbaarheid van berkenhout bij de productie van OSB-platen.

Tevens bezocht het gezelschap de Norbord-fabriek in Genk, waar dagelijks OSB-platen worden geproduceerd. De studenten volgden met belangstelling de enorme hoeveelheden hout die worden verwerkt, het efficiënte en continue productieproces, en de aandacht die uitgaat naar duurzaamheid en veiligheid. Van houtstapelplaats tot ontschorser, van biomassaverbrandingsoven tot droogtrommel, van controlekamer tot magazijn: Norbord maakte duidelijk dat een juiste mix van loof- en naaldhout steeds weer een eindproduct van kwaliteit oplevert.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer