Ga naar hoofdinhoud

Studenten bouwen circulair

De bouw is één van de grootste CO2-vervuilende sectoren. Hoe dat anders kan, laten 150 MBO-studenten zien in de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair ’18-’19. Zij willen zorgen voor een revolutie in de bouw.

Op 10 oktober komen studenten uit heel Nederland naar de Tech Campus Nieuwegein voor SLIMCirculair ’18-‘19. Deze kick-off is de start van een landelijke ontwerpwedstrijd om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp voor een lokale opdrachtgever.

 

Veel van de opdrachtgevers van de studententeams zijn gemeenten die de intentie hebben uitgesproken om het ontwerp ook echt te gaan bouwen. Een extra impuls voor de studenten die bruisen van creativiteit en energie om een innovatief ontwerp te maken en over een paar jaar bruisen van trots als hun gebouw daadwerkelijk gebouwd wordt. Want hoe geweldig is het als je als 18-jarige de tekeningen en berekeningen gemaakt hebt voor een recyclingboulevard in Amsterdam, een multifunctioneel centrum in Aagtekerke of een eco-community in Hengelo dat echt verrijst.

 

De jurycriteria waarmee de studenten rekening houden, zijn serieus. De gebouwen moeten energieneutraal of energieleverend zijn. Maar het gaat ook over circulair en klimaatadaptief bouwen.

Circulair bouwen met bij voorkeur natuurlijke bouwmaterialen is beter voor het milieu, het woon/werkgenot en uiteindelijk voor de portemonnee. Natuurlijke bouwmaterialen hebben talloze voordelen: ze komen uit de regio, absorberen CO2, zijn nagroeibaar en ze zorgen voor een gezond binnenklimaat.

 

In juni 2019 is de finale. Dan kiest de vakjury voor het beste ontwerp, gevolgd door de publieksprijs voor het meest aansprekende ontwerp.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer