Studenten van de TU Eindhoven strijden met hun duurzame houten woningconcept ‘Ripple’ voor de winst in de Solar Decathlon Europe wedstrijd. Welk studententeam de meest efficiënte en duurzame woning heeft gebouwd, zal in juni pas bekend worden. Toch komt de grote uitdaging van team VIRTUe er nu aan met de verplaatsing van het huis naar de wedstrijdlocatie in het Duitse Wuppertal. Zij zullen de zelfvoorzienende woning met een draagconstructie en vloer van kruislaaghout (CLT) in maart volledig demonteren. Voor herbouw krijgen ze slechts veertien dagen de tijd.
Houtbouw wordt mede geprezen door de mogelijkheid tot demonteren en hergebruik van hout, maar in de praktijk gebeurt dat nog weinig. Mede daarom is dit een interessant project dat ook met belangstelling wordt gevolgd door de betrokken bedrijven.
XL puzzel
Het studententeam VIRTUe van de TU Eindhoven is begonnen met de voorbereiding voor demontage. Ze lopen alle constructietekeningen na voor de juiste volgorde. Ook het plan voor opslag wordt doorgenomen. Teamlid Marianna Angelini wil geen onmogelijke XL puzzel in Wuppertal, dus alles moet goed gedocumenteerd de elektrische vrachtwagen in voor transport.
Marianna Angelini: “We hebben een maand de tijd voor demontage, dat moet erg netjes gebeuren. De verbindingen met schroeven demonteren is spannend, maar ook de gevelbekleding en de CLT draagconstructie. Gaat dat straks op een andere ondergrond allemaal weer net zo precies in elkaar passen? We moeten het huis namelijk in veertien dagen weer opbouwen op de wedstrijdlocatie. Het team werkt dan 14 dagen achter elkaar in twee ploegen van 7.00 tot 23.00 uur. Dat is krap en alles moet wel heel blijven.”

De schroefverbindingen zijn het spannendste onderdeel van demontage, volgens Niels Castelein van ingenieursadviesbureau Sweco. Hij stond als adviseur de studenten bij in de constructie en op het gebied van veiligheidseisen. In de draagconstructie van kruislaaghout en gelamineerd hout zijn de verbindingen gerealiseerd door gebruik van schroeven, van soms wel dertig centimeter lang. “Komen die er goed uit?”, vraagt Castelein zich af. “Die schroeven ondervinden een grote statische wrijvingskracht als je ze weer wilt uitdraaien. Ook wij gebruiken schroeven in onze constructies, maar die gebouwen zitten nog lang niet aan hun einde van de levensduur. Ik ben dus wel benieuwd hoe dit hier in de praktijk gaat.”
Kansen
“Het is een klein maar toch indrukwekkend huis geworden. De ambities van de studenten zijn hoog, maar ik heb geen idee van de concurrentie. Dus dat wordt spannend”, aldus Niels Castelein van Sweco. Marianna Angelini: “Ik heb er zeker wel vertrouwen in, maar de druk is ook hoog.” De andere concurrent namens Nederlands is het team SUM (Sysbiotic Urban Movement) van de TU Delft. Zij tonen tijdens de Solar Decathlon Europe hun innovatieve concept voor vernieuwing en verduurzaming van bestaande woningbouw.