Ga naar hoofdinhoud

Super-drone brengt bosbouw in kaart

De TU Delft-spinoff Atmos UAV is de bedenker van de Marlyn, een hybride drone die de flexibiliteit van een helikopter combineert met de snelheid en het bereik van een toestel met vaste vleugels. Het toestel kan snel grote terreinen in kaart brengen voor bedrijven in onder meer de bouw, bosbouw, mijnbouw en landbouw.

De Marlyn vliegt met zowel vleugels als propellers, zo bericht de TU Delft. Daardoor kan de drone verticaal opstijgen, en dus op moeilijk bereikbare plekken vertrekken en landen. Door horizontaal te vliegen is een hoge snelheid haalbaar en kan een projectlocatie tot tien maal sneller worden ingemeten. Het toestel heeft een bereik van ongeveer 60 km. Dankzij de hybride technologie kan de Marlyn ook vliegen bij hoge windsnelheden.

 

Atmos UAV is ontstaan uit een bachelorproject aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De opdracht was het ontwerpen van een Unmanned Aerial System dat in staat was de uitdaging aan te gaan in de UAVForge Challenge. Deze internationale competitie stelde strenge eisen aan het ontwerp, waaronder de mogelijkheid om verticaal op te stijgen, een zekere afstand af te leggen, ter plekke observaties te doen en dat alles binnen beperkte tijd.

De teamleden deden onderzoek naar onbemande helikopters en vliegtuigen, die ze uiteindelijk combineerden om te profiteren van de voordelen van beide types.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer