Ga naar hoofdinhoud

Terug naar de tekentafel na overleg cao houthandel

In de onderhandelingen over een nieuwe cao in de houthandel blijkt het verschil in toekomstverwachtingen voor de sector tot dusver te groot. Op 22 oktober gaan werkgevers en werknemers opnieuw met elkaar aan tafel.

Op 3 september overlegden werkgeversvereniging VVNH en de vakbonden FNV en CNV voor het eerst over een opvolger van de cao die 31 maart dit jaar afliep. Bekijk hier hun voorstellen: VVNH, FNV en CNV.

FNV wil onder meer de salarissen per 1 december 2020 verhogen met 5%. Daarnaast streeft de bond naar een minimumuurloon van 14 euro. CNV zet in op een structurele verhoging van de lonen met 4% per jaar, met ingang van 1 april 2020.

Ruimer mandaat

De vakbonden hebben een positiever beeld van de toekomst voor de houthandel dan de werkgevers. De laatste groep voorziet zware tijden die een structurele loonsverhoging absoluut onmogelijk maken. Afgesproken is dat werkgevers op zoek gaan naar een ruimer mandaat van hun achterban, om op 22 oktober verder te kunnen onderhandelen.

Ontslagen onvermijdelijk

“De coronacrisis is ook aan onze bedrijfstak niet voorbijgegaan. De grootste klappen binnen de houthandel moeten nog vallen. Ontslagen zijn onvermijdelijk”, vreest de VVNH. “Met dit vooruitzicht kunnen wij niets anders doen dan uiterst terughoudend zijn met kostenstijgingen. Daar waar de cao mogelijkheden biedt, moeten werkgevers tegemoet gekomen worden. Het gaat dan om de verkorting van extreem lange opzegtermijnen en daarbij nog de hoge transitiekosten en bepalingen die de inzetbaarheid van werknemers beperken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer