Ga naar hoofdinhoud

Textiel van hout voor Ikea en H&M

Hout- en bosbouwconcern Stora Enso is partner geworden in Tree To Textile. Dit is sinds 2014 een joint venture van IKEA, kledingconcern H&M en innovator Lars Stigsson. Stora Enso gaat helpen om op industriële wijze textiel te maken op basis van houtvezels.

Tree To Textile streeft naar het maken van nieuwe textielvezels, met een duurzame herkomst en die op een betaalbare manier te produceren zijn. Het idee van de vier partners is om daarvoor cellulose te gebruiken, afkomstig van pulp uit hout dat is gekapt in duurzaam beheerde bossen. 

 

De nieuw te bouwen demonstratiefabriek van Stora Enso in Noord-Europa zal moeten leiden tot industrialisatie van het productieproces.

 

Volgens de partners vereist de fabricage van textielvezels op basis van cellulose zeer weinig energie en chemicaliën, vergeleken met conventionele processen en vezels. Er is al ervaring opgedaan in een proefinstallatie in Zweden.

 

H&M en IKEA willen de vezels gaan toepassen in hun kleding, meubilair en woonaccessoires, maar er zullen ook zaken met andere afnemers worden gedaan.

Eén reactie op “Textiel van hout voor Ikea en H&M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer