Ga naar hoofdinhoud

Oostenrijks bedrijf ziet toekomst in houten kelders

Het is niet alleen duurzamer, het bespaart ook nog eens fors op de bouwtijd. Het nieuwe Oostenrijkse bedrijf Timbase gaat zich toeleggen op funderende kelderverdiepingen van CLT. De eerste houten kelder werd in 2021 gerealiseerd.

Het moederbedrijf van Timbase is Timbatec, een ingenieursbureau dat zich nadrukkelijk op houtconstructies toelegt. Het bedrijf realiseerde in 2021 een kelder van hout die het fundament vormde van een grondgebonden huis, waarbij moet worden aangetekend dat dat ‘im hang’, dus in een bergehelling gerealiseerd was. Het bedrijf heeft vestigingen in zowel Oostenrijk als Zwitserland.

De houten kelder, met als basis een houten onderplaat wordt aan drie kanten door aarde omgeven. De resultaten en de voordelen van hiervan zijn zodanig dat Tibatec er nu een bedrijf voor opricht dat zich geheel op de realisatie van houten kelders toelegt.

Houten kelders

De houten, fundering vormende, kelders, zijn gemaakt van kruislaaghout (CLT) van 14 centimeter dik. Aan de buitenkant voorzien van waterwerende folies en isolatiemateriaal. Plus een vochtsignalerende laag die al het hout bedekt.

Voorwaarde voor toepassing van hout in fundering is volgens het ingenieursbureau wel dat de grond vocht doorlatend moet zijn. In graniet wordt de vochtophoping onbeheersbaar.

De toepassing van hout voor een funderende kelder is duurzamer omdat er geen beton wordt toegepast en dus CO2 opslaat in plaats van dat het koolstof uitstoot. Maar ook gaat de aanleg van de kelder veel sneller. Bij het eerste project was de houten kelder binnen 98 dagen klaar, terwijl dat bij traditionele bouw 184 dagen zou hebben gekost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer