Aan de hand van DNA van hout en een chemisch profiel bepalen waar hout oorspronkelijk vandaan komt? Dat klinkt meer als iets voor een moordonderzoek, maar kan in de toekomst ook helpen bij het herkennen van illegaal gekapt hout. Timtrace, een onderzoeksgroep van de Wageningen Universiteit & Research (WUR), is bezig een methode op te zetten waarmee hout kan worden herleid naar de plek waar het geoogst is.
Onderzoekers van Timtrace zijn bezig een databank aan te leggen met DNA en een chemisch profiel van tropisch hout. Zij nemen hiervoor houtsamples van bomen in verschillende bosconcessies in de wereld. Zij onderzoeken dit in een laboratorium en leggen de unieke profielen vast in een database. Professor Pieter Zuidema van de WUR leidt het project: “De vraag van het onderzoek is: Aan de hand van welke methode kun je stukken bos of houtkapconcessies in de tropen onderscheiden die tientallen kilometers van elkaar liggen? Het is pionierswerk waarbij we bezig zijn een hulpmiddel, een traceringsmethode, te ontwikkelen.” Deze methode is bedoeld als controlemiddel op de Chain of Custody bij gecertificeerd hout. De douane of NVWA kan in de toekomst bij verdenking een stuk hout laten traceren om te controleren of het papierwerk wel correct is.
Houthandels Wijma en Precious Wood, de NVWA, VWA, het douanelaboratorium en FSC werken in een gebruikerscommissie mee aan dit project. Het onderzoek loopt nu drie jaar en zal over één tot anderhalf jaar zijn afgerond.
Hoe het DNA-onderzoek precies werkt, lees je in Houtwereld 5 van 15 april.