Ga naar hoofdinhoud

Tippet Rise Art Centre krijgt houten paviljoen

Architect Diébédo Francis Kéré heeft een paviljoen ontworpen voor het Tippet Rise Art Centre in Montana (VS). Het houten paviljoen bestaat geheel uit boomstammen van Amerikaans grenen (ponderosa en lodgepole).

Het markante uit boomstammen opgebouwde ontwerp is geïnspireerd op de toguna, een type hut (ook wel palaverhut genoemd) van de Dogon-bevolking in Mali.

Regen van licht

Bij een traditionele toguna bestaat het dak uit hout en stro, bij het paviljoen in Montana is het dak echter opgebouwd uit smalle verticaal georiënteerde stammen, die volgens Kéré een ‘regen van licht’ boven de zitplaatsen creëren.

Tippet Rise Art Centre

Het kunstcentrum Tippet Rise is opgericht door Peter Halstead en zijn vrouw Cathy. ‘Bij Tippet Rise willen we dat de gebouwen de materiële en formele integriteit van sculpturen hebben en de sculpturen de schaal en aanwezigheid hebben van architectuur’, aldus de oprichters.

Het echtpaar vindt het belangrijk dat de beleving tussen land en hemel terugkomt in de sculpturen en gebouwen. ‘Daarom wisten we, vanaf het eerste moment dat we Francis Kéré’s boeiende werk tegenkwamen, dat zijn architectuur perfect zou zijn voor Tippet Rise’, aldus de Halsteads.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer