Ga naar hoofdinhoud

Tips voor veilig werken met robots en cobots

Maarten Hoogwout, eigenaar van WWA in Oosterhout, maakt zich sterk voor het veilig toepassen van cobots en robots op de werkvloer. Het directe contact met personen is immers niet vanzelfsprekend veilig. “Dat is een veelgehoorde en gevaarlijke misvatting.”

Op uitnodiging van High Tech NL gaf Hoogwout vorige maand een keynote over het thema. “Een cobot is ontwikkeld om met de mens samen te werken. Hij is gemakkelijk in de omgang, eenvoudig te programmeren en goed te plaatsen in een relatief kleine omgeving. Maar juist daardoor wordt vergeten dat een cobot, net als een robot, een machine is die door het directe contact een persoon kan verwonden. En derhalve een aanzienlijk veiligheidsrisico vormt”, benadrukt Maarten Hoogwout.

Kom met een verplicht keurmerk

Hij vindt het vreemd dat cobots en robots zonder extra veiligheidsvoorzieningen in productie-omgevingen worden geplaatst. Als systeemintegrator pleit Hoogwout voor een verplicht keurmerk voor het toepassen ervan. Waarbij de applicatie en het mogelijke contact van de operator met de machine voortdurend op een juiste manier worden beoordeeld.

Fabrikanten leveren robots en cobots slechts als een niet-voltooide machine af. De bijgevoegde 2B-verklaring toont aan dat het systeem volgens de EU-richtlijnen onder bepaalde voorwaarden als veilig is gecertificeerd. “Maar dat betekent niét dat de applicatie automatisch óók veilig is. De toepassing in zijn geheel vereist een risicoanalyse, net als het geval is bij industriële robots”, betoogt Hoogwout. “Zelfs als de interne componenten en software van de cobot zijn gecertificeerd, betekent dit niet dat deze veilig is ten opzichte van de omgeving én in een specifieke toepassing.”

Maak samen een risicoanalyse

Maarten Hoogwout is voorstander van een risicoanalyse. Eindgebruikers kunnen dat zelf doen. Beter is echter om dit over te laten aan systeemintegratoren. Zij zijn immers gewend om deze evaluaties uit te voeren en weten precies wat vereist is om een risico in de ontwerpfase te verminderen. “Bij voorkeur maken de eindgebruiker en systeemintegrator samen de risicoanalyse. Want zo voegen zij de kennis van de productievloer en operators samen met de kennis van het systeem dat er komt te staan.”

Lees ook: Steenstriprobot aan het werk

(foto: WWA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer