Ga naar hoofdinhoud

TNO trekt rapport in over CO2-opslag houtbouw

Het rapport ‘Een verkenning van het potentieel van CO2-opslag bij houtbouw‘ dat in januari 2021 is gepubliceerd op de TNO-website, voldoet niet aan de kwaliteitsstandaard die TNO hanteert. Dit meldt het Delftse onderzoeksinstituut. Uit dit rapport bleken de voordelen van hout. TNO werkt nu aan een nieuw, aangepast rapport. Anderen stellen dat dit gebeurt onder druk van de fossiele industrie.

TNO kondigt aan binnenkort een aangepaste versie van het onderzoek te publiceren. De in het eerste rapport getrokken conclusie zou namelijk te generiek blijken in relatie tot de onderliggende aannames. “Door biogene koolstofopslag op te nemen in levenscyclusanalyses (LCA’s) zal de netto CO2-footprint van hout zeker kleiner worden. Maar de gemelde halvering van de footprint is sterk afhankelijk van aannames die onvoldoende beschreven zijn”, aldus TNO.

‘Hout in een kwaad daglicht stellen’

Jan Willem van de Groep geeft tegengas. Hij werkt aan diverse projecten rondom energietransitie, industrieel bouwen en biobased bouwen. In een blog legt hij uit wat de bezwaren zijn van de fossiele lobby en betoogt hij waarom die volkomen misplaatst zijn.

Van de Groep wijst erop dat biobased bouwen nauwelijks een lobby heeft. “Die sector moet zich verweren tegen aanvallen van de fossiele industrie die alle instrumenten in handen heeft om biobased materialen, in het bijzonder hout, in een kwaad daglicht te stellen. Die instrumenten hebben ze namelijk zelf verzonnen. De belangrijkste is de door hen veelgeprezen Europese norm EN15804. Ook het rapport van TNO werd met deze norm in de hand onderuit geschoffeld.”

Hij vervolgt: “Wanneer deze norm ten tonele komt, gaat dat altijd gepaard met een relaas over: de onafhankelijkheid van de commissies, de deskundige voorzitter, de democratische consensus binnen zowel Europese als nationale commissies die ze zelf bevolken, dat expliciete houtlanden hebben ingestemd, veel leden een achtergrond in het hout hebben et cetera. Feit is dat deze norm biogene opslag niet meeneemt en een voordeel biedt aan bedrijven die producten verkopen met een hoge CO2-emissie en daarnaast een ‘goed’ circulair verhaal hebben. Daarmee is het verdringingseffect gereduceerd naar nul.”

Klik hier voor de volledige blog van Jan Willem van de Groep.

Lees ook: TNO-verkenning: biogeen CO2 onvoldoende verrekend in MPG

(foto: Dekker Hout)

Eén reactie op “TNO trekt rapport in over CO2-opslag houtbouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer