Ga naar hoofdinhoud

Toneelstuk over historische staking bij zagerij

Met als titel ‘EindeLoos!’ speelt toneelvereniging Ons Genoegen op 23 en 24 mei 2020 een muzikaal spektakelstuk over de langste staking in de Nederlandse geschiedenis: bij zagerij Loos in Blokzijl. De twee voorstellingen worden gehouden in Rabotheater De Meenthe in Steenwijk.

Maar liefst 843 dagen duurde de werkonderbreking bij de plaatselijke zagerij Loos die in zijn hoogtij-jaren werk bood aan zo’n 150 arbeiders. ‘EindeLoos!’ refereert aan de staking die begon in december 1924 en eindigde in april 1927 en uiteindelijk de boeken in ging als de langste staking ooit in Nederland oftewel de staking die ‘eindeloos’ duurde. ‘EindeLoos!’ verklapt ook het tragische einde van de zagerij van de gebroeders Loos. De staking deed het bedrijf de das om; het was kortom einde voor Loos.

Teloorgang

De toneelvereniging uit Blokzijl toont de krachtmeting tussen vakbonden en werkgevers, de solidariteit tussen arbeiders onderling, maar ook de bittere armoede. De komst van stakingsbrekers zorgde voor tweespalt en relletjes. Het door de staking en de onrust die daarop volgde, sterk uitgebreide politiekorps kon een aanval op de burgemeester niet voorkomen. De voorstelling laat directeur Loos zien die met een wapen dreigt en toont de uiteindelijke teloorgang van het bedrijf en het stadje. ‘De menschen hebben zich doodgestaakt’, aldus een toenmalig lid van de Tweede Kamer.

Ontslagen

Van de 1.500 inwoners verlieten er vijfhonderd het stadje en na 843 dagen werden alle ruim tachtig stakers ontslagen. Kort erna was het bedrijf failliet. Met behulp van archiefmateriaal is het verhaal opgetekend en tot een spannende en bij vlagen komische musical gekneed. De regie is in handen van theatermaker Josephina Bakker; actrice en zangeres Lucie de Lange zorgt voor de muzikale begeleiding.

Klik HIER voor meer informatie en kaartverkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer