Ga naar hoofdinhoud

Top-Up nadert hoogste punt

In Amsterdam krijgt houthoogbouwproject Top-Up langzaam maar zeker vorm. Ontwikkelaar Lemniskade houdt regelmatig een open huis op de bouwlocatie voor wie de lofts wil bekijken.

Voorafgaand aan de bouw, werd aan de Johan van Hasseltkade in Buiksloterham, Amsterdam-Noord, eerst de oude opbouw van het betonnen fundament gesloopt. Bovenop deze oude kabelhaspel (industrieel erfgoed) die voorheen is gebruikt voor transatlantische kabels, verrijzen nu de houten draagconstructie, betonnen vloeren, houten geveldelen en grote raampartijen met veel glas van Top-Up.

Heko Spanten in Ede produceert de kolommen uit vurenhout en Timmerfabriek Gebrs. Bos in Goudriaan maakt de grenenhouten kozijnen. Foreco, uit Dalfsen en Noordeloos, levert de houten gevelbekleding voor dit appartementencomplex.

De oplevering van het zeven verdiepingen hoge project, dat gebouwd wordt door Hillen & Roosen volgt later dit jaar. Daarna kunnen de kopers aan de slag met de indeling en afwerking van hun in totaal 28 woon-werklofts. Binnen is er een vrije hoogte van 3 meter, blijft de houten draagstructuur zichtbaar en zijn de plafonds straks van hout.

De appartementen zijn 99 m‰ of 149 m² groot; de units kunnen worden gekoppeld. Buiten meet de loggia 26 of 29 m‰². Een aantal appartementen krijgt een apart werkgedeelte met een eigen ingang.

Top-Up is flexibel en circulair: de betonnen basis is hergebruikt, de functie van het gebouw kan veranderen en al het toegepaste hout, beton, glas en aluminium is later opnieuw te gebruiken.

De nieuwbouw ligt aan het water en staat pal naast PATCH 22, het vorige project van ontwikkelaar Lemniskade. Het 30 meter hoge PATCH 22 is eveneens met behulp van hout gebouwd. Lemniskade is het bedrijf van architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren.

Dit artikel verscheen eerder in Houtwereld nr. 12 (5 juli 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

(Foto’s: Lemniskade Projecten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer