Ga naar hoofdinhoud

Topomzet door duurdere bouwmaterialen

Groothandelaren in bouwmaterialen zijn positiever over 2021 dan een half jaar geleden. Zij verwachten nu een omzetstijging van 4,7%, tegen 0,2% bij de meting in oktober 2020. De omzetgroei komt voor een groot deel door de gestegen en nog steeds oplopende prijzen van bouwmaterialen. Ook andere corona-effecten beïnvloeden de conjunctuurmeting.

Volgens de conjunctuurmeting van brancheorganisatie Hibin stak de omzetstijging vorig jaar met 8,3% aanzienlijk uit boven de 5,1% toename die de sector eind 2020 nog voorspelde. Hoofdoorzaak zijn prijsstijgingen van bouwmaterialen als gevolg van onder andere lagere productie tijdens lockdowns op verschillende plaatsen in de wereld. De margegroei bleef met 1,4% wel gelijk aan de eerdere verwachtingen.

Onder invloed van Covid liepen de verkopen en bestellingen op locatie terug van 51% naar 35%. Klanten maakten vaker gebruik van internet, telefoon en email. Door de sluiting voor particulieren daalde het aandeel van consumenten van 28% naar 17%.

Nieuwbouw wint aan belang binnen de bouwmaterialengroothandel. Renovatie en onderhoud waren in de laatste vier Hibin-metingen gemiddeld goed voor 54% van de omzet. Dit aandeel zakt naar 47%. De verdeling tussen woningbouw en utiliteitsbouw verandert niet.

In het rijtje van grootste bedreigingen staat prefab nog steeds bovenaan (door 39% genoemd). Prefab leidt immers tot direct zakendoen tussen opdrachtgever en producent, waardoor de handel wordt overgeslagen.

Tot slot lijkt het personeelsbestand dit jaar met 1,2% uit te breiden.

Lees ook: Omzet bouwmaterialen op hoogtepunt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer