Ga naar hoofdinhoud

Trappenfabriek stopt met tropenhout

De Vries Trappen in Heerenveen past vanaf nu bewust geen tropisch hardhout meer toe in zijn producten.

Algemeen directeur Marcel Beuzenberg: "Het kabinet gaat de klimaatdoelstellingen niet halen en de ontbossing van het Amazonegebied bereikt het hoogste niveau in tien jaar tijd. Wij willen er samen met onze mensen en onze bedrijven alles aan doen om klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan. De afgelopen jaren hebben we het roer radicaal omgegooid en gebruiken we nu 100% duurzaam geproduceerd hout en bijna geen tropisch hardhout meer. En nu gaan we helemaal stoppen met tropisch hardhout."
 

Hij vervolgt: "Eén van de eerste dingen die mij opvielen toen ik bij De Vries Trappen kwam werken, was dat er voor witte trappen gebruik gemaakt werd van mahonie, ik vond dit zonde. Dit werd gedaan vanwege de strakke afwerking en omdat dit nu eenmaal gebruikelijk was in de trappenbranche, zo werd mij verteld.”

 

Vervuiling door transport vormt voor De Vries Trappen een ander argument om geen tropisch hardhout meer toe te passen. Tropisch hardhout wordt aangevoerd vanuit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De Friese trappenfabriek kiest liever voor hout dat dichterbij huis groeit.

 

Als alternatief heeft De Vries Trappen Next Step ontwikkeld. Dit is een slijtvaste en onderhoudsarme traptrede, opgebouwd uit een kern van Europees vurenhout met een slijtvaste HPL-toplaag. Zowel de kern als de toplaag zijn voorzien van het FSC-keurmerk.

 

In luxe witte trappen wordt vooral beuken uit Europese FSC-bossen toegepast. Wie de kleur en tekening van het hout wil blijven zien, kan kiezen voor Frans eiken of Europees essen met een natuurlijke kleurolie.

 

Zie voor meer informatie het artikel in Houtwereld nr. 3 die verschijnt op 15 februari 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer