Ga naar hoofdinhoud

Trio wint onderzoeksprijs

Joseph Landsberg, Richard Waring en Nicholas Coops delen de Marcus Wallenbergprijs 2020 voor een model om bosgroei in een veranderend klimaat te voorspellen. Satellietbeelden bieden de mogelijkheid om het model op te schalen en te laten zien hoe verschillende omgevingsomstandigheden de bossen in de wereld beïnvloeden.

In de jaren negentig ontwikkelden professoren Joseph Landsberg uit Australië en Richard Waring uit de VS een model voor bosgroei dat zich baseerde op eenvoudige plantfysiologische principes zoals toegang tot licht, water en voedingsstoffen. Professor Nicholas Coops, toen werkzaam in Australië en nu in Canada, voegde geavanceerde satellietbeeldanalyse toe aan het model.

Het resultaat, het 3PG-model, is een krachtig hulpmiddel om groei te voorspellen en de risico’s voor de bossen in de wereld als gevolg van klimaatverandering te beoordelen.

Coops, Landsberg en Waring (op de foto v.l.n.r.) ontvangen, in het kader van de Marcus Wallenbergprijs, zo’n 186.000 euro voor hun prestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer