Ga naar hoofdinhoud

Twee miljoen bomen extra in Nederland

    Staatsbosbeheer heeft afgelopen plantseizoen meer dan 2 miljoen bomen geplant. Goed nieuws voor het klimaat, want bos is belangrijk bij het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering. Ook bij het vernatten van veengebieden zet de organisatie koers naar een bijdrage aan het Klimaatakkoord en daarmee ook aan de in Parijs afgesproken klimaatdoelen. Meer bos is belangrijk. Ook in het kader van het menselijk welzijn.

    Volgens het Klimaatakkoord moet de hoeveelheid CO2 in 2030 met minstens 49% zijn teruggedrongen. De aanleg van bos en vernatting van veen kunnen hieraan bijdragen. Een hoger waterpeil in veengebieden dempt bijvoorbeeld de CO2-uitstoot. En bos en natuur hebben een grote capaciteit om CO2 op te slaan. Daarom wil Staatsbosbeheer 5.000 hectare extra bos aanleggen en in 5.000 hectare veengebieden het waterpeil verhogen.

    200 ha nieuw bos

    Vorig jaar heeft de organisatie met de aanplant van bijna 1,6 miljoen nieuwe bomen de eerste stappen gezet richting uitbreiding van bos in Nederland. Er kwam toen 70 hectare nieuw bos bij. Afgelopen plantseizoen zijn meer dan 2 miljoen bomen geplant, een stijging 27,6%.

    Er is bijna 200 hectare bos aangelegd. Driekwart is nieuw bos op vooral voormalige graslanden. Er is ook bos geplant ter compensatie van bos dat verloren is gegaan als gevolg van N2000-maatregelen voor heide- en duinherstel. Het overige deel is nieuw bos op vooral voormalige graslanden. Harrie Hekhuis (programmadirecteur Bos & Klimaat): “Bos planten waar nog geen bos was, is in Nederland niet eenvoudig. Simpelweg vanwege ruimte die in ons land schaars is. Ik ben trots op deze cijfers en we gaan de komende jaren nog veel meer doen.

    Ook via Buitenfonds is veel belangstelling om vanuit bedrijfsleven en particulieren nieuw bos te financieren of op andere manieren bij te dragen. Dat biedt volop mogelijkheden.”

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer