Ga naar hoofdinhoud

Tweede leven voor hardhouten damwandconstructie

Nieuwe inzichten hebben ertoe geleid om hardhouten damwandconstructies een tweede leven te geven door hergebruik. Oude azobé damwandstukken worden onder de waterlijn met een vingerlasverbinding verlengd met naaldhout tot de lengte die nodig is voor de nieuwe damwandplank.

In Koog aan de Zaan worden over en lengte van 30 meter oude damwanddelen hergebruikt voor een nieuwe damwandconstructie. Dit werkzaamheden gebeuren in opdracht van de gemeente Zaanstad. Voor het pilotproject is een bestaande hardhouten damwand met een lengte van circa 4 tot 6 meter getrokken. Het deel boven de waterlijn was veelal door rotting aangetast en is tot op circa 50 centimeter onder het waterpeil verwijderd.

Nagenoeg niet aangetast
Onderzoeksresultaten van de Stichting Hout Research (SHR) tonen aan dat hardhouten onderdelen afkomstig uit een zuurstofarme omgeving nagenoeg niet zijn aangetast. Hooguit de buitenste 1 à 2 millimeter van het hout vertoont sporen van verwering, maar dit hout wordt tijdens het productieproces van de nieuwe ‘oude’ damwandplanken verwijderd.

Vingerlasverbinding

De nieuwe hardhouten damwanddelen worden hierna met een vingerlasverbinding aan een naaldhouten plank bevestigd. Door de vingers van de houtdelen onder hoge druk in elkaar te schuiven, ontstaat er zelfklemmend vermogen. Toevoeging van lijm verhoogt de sterkte van de constructie. De knelgording aan de bovenzijde van de damwand is eveneens gemaakt uit getrokken damwandplanken. De eventueel constructief benodigde verankeringsgording onder water wordt, net als het onderste deel van de damwandplanken, uitgevoerd in naaldhout.

Levensduur
SHR stelt dat de levensduur van dit hergebruikte en toegepaste hardhout gelijk is aan dat van nieuw hardhout. De toe te passen producten worden geleverd met certificeringen van FSC Naaldhout, FSC Recycled tropisch hardhout, KOMO-certificaat en GIP-garantie.
Omdat er onder water geen zuurstof is, treedt er aan het naaldhout geen schimmelaantasting op. Hierdoor wordt er voor het totale product een duurzaamheidsklasse 1 verkregen met een levensduur van minimaal 25 jaar.

H2H-producten
Het procedé is toegepast door Van Swaay Duurzaam Hout uit Harlingen, die de combinatie van hardhout en naaldhout verwerkt in de zogenoemde H2H-producten. Dit eerste pilotproject is uitgevoerd door Benecke Aannemingsmaatschappij uit Zaandam. In Zaanstad is de vervangen damwand geheel uitgevoerd met gerecyclede H2H-damwand. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer