Ga naar hoofdinhoud

Uitbreiding in houtschakelbouw

Hans en Marian Schilder in Tuitjenhorn genieten sinds kort van een slaapkamer op de begane grond. Ze besloten deze aanbouw te realiseren in massieve houtschakelbouw.

Hans Schilder heeft een loopbeperking, waardoor het steeds moeilijker werd om trappen te lopen. “We keken naar mogelijkheden om op de begane grond te slapen. Er stond hier een grote schuur, maar die aanpassen was geen optie. Vervolgens kwam een soort van noodwoning, min of meer containers, in beeld. Die zijn lelijk, ogen goedkoop en het kost veel om zoiets naar eigen wens in te richten.”

De opdrachtgevers overwogen houtskeletbouw, maar die bouwmethode viel af omdat hun aanbouw een verplaatsbare zorgwoning moest worden. Hans en Marian Schilder kwamen in contact met Bas Leegwater en Madelon Schuijt van Ferox Outdoor, leverancier van Systimber houtschakelbouwelementen waaronder wanden, vloeren en daken. Na het zien van een demonstratie-unit gaven ze de realisatie van hun plan in handen van Ferox Outdoor.

Architect Nico Dekker ontwierp het project, de vergunningen waren snel rond, in februari startte de bouw en half maart was het eerste deel wind- en waterdicht.

Aan de binnenkant zijn de houten Systimber-elementen zichtbaar gebleven; de buitengevel is bekleed met gerecycled western red cedar. Tussen de wanden is een katoenisolatielaag aangebracht waarin bijvoorbeeld oude spijkerbroeken zijn verwerkt.

“We wilden beslist circulair te werk gaan, daarom deze keuzes. En per saldo is het volgens ons nauwelijks duurder uitgevallen dan de mogelijke alternatieven”, aldus het koppel. “Het materiaal, hout, neemt geen warmte op en voelt ook niet koud aan. We hoeven nauwelijks te verwarmen.”

Dit artikel verscheen eerder in Houtwereld nr. 12 (5 juli 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer