Ga naar hoofdinhoud

Uitkijktoren in hout voor Floriade

Arc2 architecten ontwierp een TreeTower als voorstel voor de Floriade 2022 in Almere. Op verschillende niveaus is er een uitkragend driehoekig plateau waarin een boom is geplant. De toren wordt zo’n 40 m hoog en in hout uitgevoerd.

In het plan wordt de toren voor de wereldtentoonstelling van biobased, herbruikbare en te recyclen materialen en bestaat hij uit een stapeling van octaëders die met parametrisch ontwerpen haar uiteindelijke geometrie heeft gekregen.

Gelamineerd Accoya
De octaëders verdraaien per verdieping met een vaste hoek en zijn naar boven toe steeds minder hoog. ‘Hierdoor is de krachtafdracht geoptimaliseerd en lijkt de toren optisch hoger,’ legt Arc2 architecten uit op zijn website. Het plan is om voor de draagconstructie gelamineerd Accoya te gebruiken.

Inspiratiebron
Voor deze ‘levensboom’ vond Arc2 architecten inspiratie in de Torre Guinigi in het Toscaanse Lucca, vertelt architect Gert-Jan de Jong in een YouTube-filmpje. Op die toren bevindt zich ook een uitkijkterras met bomen.
De bomen in het ontwerp van de TreeTower verwijzen naar de oerbomen die tweeduizend jaar geleden op deze plaats groeiden, licht het architectenbureau toe. De stronken van dit zeer oude bos bevonden zich nog op de bodem van de Zuiderzee en kwamen boven water bij de drooglegging van Flevoland.

Verplaatsing naar Oostvaardersplassen

De toren geeft een prachtig uitzicht op de Floriade, het Weerwater en Almere. Na de Floriade kan de TreeTower worden verplaatst naar de Oostvaardersplassen. Hij is als bouwpakket te demonteren en later weer op te bouwen.

Eén reactie op “Uitkijktoren in hout voor Floriade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer