Ga naar hoofdinhoud

Unieke lijsterbes op stammenveiling

Op de 23e Nederlandse Rondhoutveiling wordt voor de eerste keer een peervormige lijsterbes geveild. Van de 900 kuub hout die er wordt aangeboden, is deze ruim honderd jaar oude Sorbus Domestica (zie foto) de klapper.    

Op zaterdag 23 februari 2019 organiseren de Bosgroepen opnieuw de Nederlandse Rondhoutveiling in de aula van Helicon opleidingen in Velp. De beste boomstammen uit bos en plantsoen, ruim veertig verschillende boomsoorten, worden die dag vanaf 11.30 uur per opbod verkocht.

Er wordt dit jaar ruim 900 kuub hout aangeboden voor de veiling; een deel van de kavels ligt nu al op de rolbaan in Schaarsbergen.

 

Grootste aandachttrekker is een peervormige lijsterbes (Sorbus Domestica) uit Aalbeek, Limburg.
Meindert Bruggemans (Bosgroep Midden Nederland): “Het is voor het eerst dat we een peervormige lijsterbes aanbieden. Deze boomsoort groeit heel langzaam en komt niet veel voor in Nederland. Dit is een echte joekel, met een omtrek van 3,70 meter breed en 30 meter hoog, van meer dan honderd jaar oud. De boom moest helaas wijken omdat deze instabiel was. Het hout van deze lijsterbes is prachtig en keihard, en geschikt voor bijvoorbeeld meubels en muziekinstrumenten zoals blokfluiten. Op veilingen in Duitsland brengt het hout van een peervormige lijsterbes wel 1.000 tot 1.500 euro per m3 op.”

Belangstellenden kunnen de kavels vanaf 9 februari bezichtigen op de rolbaan bij Schaarsbergen. Dat kan tot en met 22 februari dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur en op 23 februari van 9.00 tot 11.00 uur.
Al het hout is van tevoren gekeurd en van de hoogste kwaliteit. De kavelplaats en de veiling zijn vrij toegankelijk.

Wie wil meebieden op het aangeboden hout dient van tevoren een biednummer aan te vragen.

 

Website: www.bosgroepen.nl/rondhoutveiling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer