Ga naar hoofdinhoud

Upgrade van ‘ziek’ essenhout

Binthout in Zwolle is met meerdere lokale en regionale projecten in de weer, waarin het bedrijf op hoogwaardige wijze essenhout verwerkt afkomstig van bomen die in de eigen gemeente moesten worden gekapt vanwege de essentaksterfte.

Afgelopen jaar moest de gemeente Zwolle ongeveer tweeduizend essen laten kappen. De door essentaksterfte aangetaste bomen waren gevaarlijk voor de omgeving omdat er op elk moment takken uit konden breken. Toen ze nog van voldoende kwaliteit bleken om er mooie balken en planken uit te zagen, besloot de gemeente het essenhout in te zetten voor hoogwaardig hergebruik.

Daarop heeft Binthout de bomen gezaagd en er onder andere circulaire tafelbladen van gemaakt voor het Zwolse opleidingsinstituut Windesheim. Dat gebeurde in samenwerking met Blossom Architecten en Zwartwoud.

Zeven kilometer ziek essen

Tweede project is het nieuwe kantoor van Salverda Bouw in ’t Harde. Daar zijn de wanden van een atrium bekleed met zeven kilometer aan smalle latten van ziek essenhout. Architectenbureau 19 Het Atelier ontwierp dit atrium, dat het bestaande en nieuwe kantoor met elkaar verbindt.

Volgens Binthout is dit project niet alleen duurzaam en circulair, maar zit er ook nog eens 20.000 kg CO2 opgeslagen in dit hout. De wanden zouden het stroomverbruik compenseren van 22 huishoudens in een jaar tijd.

(foto: Ruud Ploeg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer