Ga naar hoofdinhoud

Valken houden van Norbord

Nadat veertien slechtvalken de afgelopen vijf jaar het levenslicht zagen in een nestkast van Norbord Genk, is deze Belgische OSB-producent alweer een bewoner rijker. Een vrouwelijke torenvalk heeft een nest gemaakt op het bedrijfsterrein en is nu aan het broeden.

Als alles goed gaat, vliegen er binnenkort kleine torenvalken rond. Daarmee krijgen drie jonge slechtvalken die momenteel huizen in de nestkast van Norbord, dus gezelschap. Hun moeder, die ondertussen 11 jaar is, maakt al sinds 2015 gebruik van de nestkast van Norbord en is afkomstig uit het Duitse Dormagen, waar ze op 4 juni 2009 geringd werd.

De nieuwe bewoner, de torenvalk, heeft zich genesteld op een draaitrap die toegang geeft tot het bovenste stuk van de filter van de WESP-pers. Zodra er kuikens zijn, worden ze – net als de slechtvalken op het fabrieksterrein – geringd en geregistreerd. Dat gebeurt in samenwerking met FIR, de Federatie Instandhouding Roofvogels.

Norbord Genk biedt werk aan zo’n 125 mensen en produceert SterlingOSB-Zero, dat wordt verkocht in Nederland en andere delen van Europa

Eén reactie op “Valken houden van Norbord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer