Ga naar hoofdinhoud

Van PET naar plantaardig

Coca-Cola presenteerde onlangs een drankfles die is vervaardigd van 100% plantaardig plastic (op de dop en het etiket na). Het prototype komt meer dan een decennium nadat de PlantBottle van het bedrijf debuteerde als ’s werelds eerste recyclebare PET-plastic fles; gemaakt met tot 30% plantaardig materiaal. Er is een beperkte oplage van ongeveer 900 van de prototype-flessen geproduceerd.

“We werken al vele jaren samen met technologiepartners om de juiste technologieën te ontwikkelen om een fles te maken met 100% plantaardige inhoud. Dit met het oog op de laagst mogelijke ecologische voetafdruk. Het is geweldig dat we een punt hebben bereikt waarop we over deze technologieën beschikken die we kunnen opschalen”. Dit zegt Nancy Quan, Chief Technical and Innovation Officer, The Coca Cola Company.

Technologieën

PET bestaat voor 30% uit MEG en 70% uit PTA. De originele PlantBottle uit 2009 bevat MEG uit suikerriet maar de PTA was tot nu toe afkomstig van op olie gebaseerde grondstoffen. In het nieuwste prototype is gebruik gemaakt van bPX (uit suiker en maïs) dat met een nieuw proces van Virent is omgezet in plantaardig bPTA.

De tweede baanbrekende technologie, waarvan The Coca-Cola Company samen met Changchun Meihe Science & Technology eigenaar is, stroomlijnt het bMEG-productieproces. Tevens zorgt het voor flexibiliteit in grondstoffen. Dit betekent dat meer soorten hernieuwbare materialen zijn te gebruiken.

UPM, de eerste licentiehouder van de technologie, bouwt momenteel een grootschalige commerciële faciliteit in Duitsland. Hier zet de organisatie hardhoutgrondstoffen uit de zagerij en andere zijstromen van de houtindustrie om in bMEG. Een bijkomend voordeel is dat het gebruik maken van bosafval of agrarische bijproducten niet concurreert met brandstof. Dit in tegenstelling tot de bio-ethanol die aan de basis staat van MEG.

Nu doorpakken

Sinds de introductie van PlantBottle heeft Coca-Cola niet-concurrerende bedrijven toegestaan de technologie en het merk in hun producten te gebruiken. Variërend van Heinz Ketchup tot het stoffen interieur in hybride Ford Fusion-auto’s. In 2018 stelde het bedrijf de PlantBottle IP breder open voor concurrenten in de drankenindustrie om de vraag op te schalen en de prijzen te verlagen.

In Europa en Japan streeft Coca-Cola ernaar om tegen 2030 het gebruik van op olie gebaseerde virgin PET uit plastic flessen helemaal te elimineren. Dit door alleen gerecycleerde of hernieuwbare materialen te gebruiken. Er zal namelijk nog steeds wat “virgin” materiaal nodig zijn om de kwaliteitsnormen te handhaven. Daarom investeert Coca-Cola in en stimuleert innovatie om de aanvoer van grondstoffen uit hernieuwbare technologieën en verbeterde recyclingtechnologieën te vergroten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer