Ga naar hoofdinhoud

Van Wijnen helpt Bouwkringloopwinkel

Ter ondersteuning van de allereerste Bouwkringloopwinkel KLUS doet Van Wijnen, als eerste bouwbedrijf, nu mee om geschikte bouwmaterialen te redden uit de afvalcontainer van haar bouwplaats in Amersfoort. Daar is onlangs de speciale bouwkringloopcontainer geopend.

In Van Wijnen’s eerste bouwkringloopcontainer van Nederland op de bouwplaats van het project Hogekwartier worden overblijvende bouwmaterialen verzameld, die anders weggegooid worden. Bouwkringloopwinkel KLUS haalt deze op en verkoopt ze aan doe-het-zelvers.

15% van al het bouwafval is nieuw materiaal. Toch verdwijnt het nog te vaak in de afvalcontainer. Om die reden is in december vorig jaar de allereerste Bouwkringloopwinkel KLUS geopend. Daar zijn intussen al 50.000 bouwartikelen verkocht, met als resultaat 40 extra werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door meer hergebruik levert dit ook nog een serieuze besparing aan grondstoffen en CO2-uitstoot op.

 

Mieke Bleij van KLUS: “De ‘zo goed als nieuwe’ spullen zijn zeer in trek bij veel doe-het-zelvers die bij KLUS hun bouwmaterialen kopen. Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de grootste stroom komt van particulieren, deels via afvalverwerker ROVA of het ophaalsysteem van de kringloopwinkel. Maar het ‘redden´ van materialen uit de grotere projecten in de professionele bouwsector is weer een hele andere uitdaging. Daarom zochten we een samenwerking met een bouwbedrijf. Fijn dat Van Wijnen hiervoor open staat.”

 

De bouwsector werkt tegenwoordig zo efficiënt, dat het inzamelen zorgvuldig in de processen moet worden ingepast. “Bij Van Wijnen werken we al lang ‘lean en mean’. Met andere woorden: we werken nauw samen met onze leveranciers om afval te vermijden of te beperken. Het streven is 0% afval en we experimenteren nu al met circulair bouwen”, aldus Dick van Ginkel, regisseur duurzaamheid en innovatie bij Van Wijnen.

Toch zal er voorlopig nog materiaal overblijven, meestal in kleine restpartijtjes. Bouwbedrijven bestellen soms iets te veel om te voorkomen dat er nabesteld moet worden. De bouwkringloopcontainer kan hopelijk een groot deel van dat materiaal een goede bestemming geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer