Ga naar hoofdinhoud

Vaste Kamercommissies geïnformeerd over duurzaam hout

Duurzaam hout als oplossing voor diverse crises

Onlangs informeerde onder andere de vereniging Centrum Hout de leden van de Vaste Kamercommissies van I&W, LN&V en EZ&K over de voordelen van het gebruik van duurzaam hout. In het bijbehorende document werden verschillende thema’s behandeld. Onder andere klimaatverandering, stikstofcrisis, woningbouwopgave, bescherming van bossen, circulariteit en duurzaamheid in de GWW-sector. Daarnaast gaf de vereniging tips over het beter benutten van de voordelen.

De informerende samenvatting start met de stelling dat de toepassing van hout oplossingen biedt voor verschillend hedendaagse opgaven.

Klimaatverandering

Consequent houtgebruik in nieuwbouw kan op korte termijn leiden tot meer dan 40% reductie van CO2 emissies. Nog zonder de opgeslagen CO2 mee te rekenen. Aangezien de bouwsector een grote klimaatimpact heeft, zijn hier snel resultaten te boeken.

Stikstof

Bij bouwen met hout besparen bedrijven op transportbewegingen. Dit komt door de eenvoudige bewerkbaarheid en het lage gewicht van hout en de mogelijkheden voor prefabricage. De leidt tot beperking van de bouwtijd, het woon-werkverkeer van personeel en de inzet van zwaar materieel.

Woningbouwopgave

Nieuwbouw komst steeds vaker tot stand op basis van prefabricage. Dit verkort de bouwtijd waardoor snel meer woningen beschikbaar zijn.

Behoud en bescherming van bossen

De toepassing van gecertificeerd (= duurzaam) hout draagt bij aan het behoud van bossen en is een belangrijk middel tegen ontbossing. Ook draagt het (internationaal) bij aan de financiering van bosbeheer. Hierdoor beschermen de beherende instanties en de lokale bevolking het bos en de werkgelegenheid tegen omvormingen. Bijvoorbeeld naar andere vormen van landgebruik zoals soja- en palmolieplantages of veehouderij.

Circulariteit

Hout is de belangrijkste hernieuwbare en van zichzelf circulaire grondstof. Essentieel dus voor een circulaire economie. Daarnaast is hout eenvoudig te recyclen en te hergebruiken.

Duurzaamheid in de GWW

Al langer is de gunstige milieu-impact door toepassing van hout bekend. Steeds vaker blijkt dat hout in de GWW langer meegaat dan de technisch ontworpen levensduur.

Tips

De aanbevelingen om de voordelen van duurzaam hout beter te benutten zijn praktisch van aard:

  • Formuleer een concrete ambitie voor de houtbouw bij overheidsprojecten
  • Zet financieel-economische instrumenten in (verlaagd btw-tarief, gunningscriteria, aangepaste invoerrechten etc.)
  • Formuleer duurzaamheidsstimulerende wetgeving
  • Zet in op duurzaamheidscriteria voor de herkomst van alle materialen.

Was getekend: Centrum Hout, FSC Nederland, PEFC, STIP en Keurhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer