Ga naar hoofdinhoud

Vaticaan gaat zelf houtbewerkers opleiden

Studenten aan het werk. Foto: CNS - Fabbrica di San Pietro

Zonder gespecialiseerde kennis blijven de kunstschatten van de Sint-Pietersbasiliek niet behouden voor het nageslacht. Daarom heeft het Vaticaan een – gratis – school opgericht die studenten eeuwenoude ambachten bijbrengt waaronder houtbewerking.

De eerste lichting studenten studeert in juni 2023 af. Het is een groep van twintig studenten uit verschillende landen die worden opgeleid tot ambachtsman of -vrouw. Zij krijgen een deel van de dag lezingen van topdeskundigen op hun vakgebied, gevolgd door hands-on werk en praktijklessen onder begeleiding van de ambachtslieden van de basiliek.

Houtbewerkers opleiden

Om oude ambachten te behouden heeft het Vaticaan de School voor Schone Kunsten en Traditionele Ambachten van de Fabbricia di San Pietro opgericht. De studenten van deze opleiding hebben toegang tot de ateliers en de voor het publiek afgesloten gedeelten van de Sint-Pietersbasiliek. Daar kunnen ze de vaardigheden leren die nodig zijn voor het behoud van eeuwenoude kerkelijke kunstschatten. Ook zelf nieuw werk maken wordt aangemoedigd.

Zeldzame kennis over houtbewerking

De ambachten die de Fabbrica aanbiedt, zijn zeldzaam en specialistisch en dreigen in de vergetelheid te raken. In dit eerste jaar biedt de school drie studierichtingen van ieder zes maanden aan. Dit zijn naast houtbewerking ook metsel- en pleisterwerk, en steenhouwen. In het najaar komen daar nog mozaïekkunst en metaalbewerking bij.

De Vaticaanse ambachtsschool is gestoeld op een eeuwenoud systeem waarbij leerlingen intern de kneepjes van het vak worden bijgebracht. De inschrijving, inclusief kost en inwoning, is dan ook volledig gratis. Zowel mannen als vrouwen kunnen deelnemen. Momenteel zijn er acht vrouwelijke studenten, zo weet het Katholiek Nieuwsblad te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer